Društvo

OPŠTINA TIVAT ZA ČISTO MORE ULAŽE JOŠ 28,5 MILIONA EURA

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Glavne trase nove infrastrukture ići će kroz trup Jadranske magistrale na potezu od Pijavice do Bašića, odnosno lokalnim putem preko Obale Filipa Miloševića.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Ukoliko na vrijeme budu riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, to jest žitelji Donje Lastve prepoznaju opšti interes i pristanu da sa Opštinom zaključe ugovore o službenosti prolaska nove infrastrukture kroz njihova imanja, dugo očekivana izgradnja kanalizacionog sistema u naselju Donja Lastva konačno bi mogla početi 15.septembra.

Čulo se to sinoć na prezentaciji projekta izgradnje nove vodovodne i kanalizacione infrastrukture u tom tivatskom naselju, a koja je za žitelje Donje Lastve priređena u zgradi Opštine Tivat, pišu Vijesti.

Lastovljanima su detalje predstojećeg velikog projekta koji će konačno riješiti dugogodišnji gorući problem tog dijela Tivta sa odvođenjem otpadnih voda predstavili direktor Direkcije za investicje Opštine Tivat Vlado Brguljan, projekt menadžer u Direkciji, inženjer Bogdan Čučković, kao i Marjan Ribica, predsjednik Mjesne zajednice Lastva.

"Riječ je o dijelu radova predviđenim fazom V–2 projekta unapređenja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na Crngorskom primorju koji se finasira sredstvima kredita njemačke KfW banke. Na međunarodnom tenderu je kao najpovoljniji ponuđač za Fazu V-2 u Tivtu izabrana građevinska kompanija 'Jedistvo' iz Užica koja će kod nas izvoditi radove ukupne vrijednosti 28,5 miliona eura. Među njima su i projekti unapređenja postojeće vodovodne mreže u naselju Donja Lastva, odnosno izgradnje kanalizacionog sistema u Lastvi koji sada ne postoji", kazao je Brgulja dodajući da je Opština Tivat spremna da i mimo kreditnih sredstava KfW-a i ovog aranžmana sa "Jedistvom", u narednom periodu postepeno realizuje i druge radove na unapređenju lokalne vodovodne i kanalizacone infrastrukture, o čemu svjedoči i podatak da će ove godine u na području Krtola biti uloženo oko dva miliona eura novca iz gradskog budžeta.

"Radičemo to ubuduće i u drugim djelovima opštine, pa smo spremni da to radimo i u Donjoj Lastvi na izgradnji djelova tercijarne mreže koji sada nisu pokriveni Fazom V-2. Bitno je da mještani prepoznaju opšti interes i da svi zajedno radimo na prevazilaženju svih problema koji bi mogli usporiti početak relizacije ovog projekta koji bi, ukoliko riješimo sve imovinsko-pravne odnose i građani shvate da kroz njihova imanja mora proći dio ove infrastrukture da bi se svi u naselju spojili na kanalizacionu mrežu, mogli početi već 15.septembra", kazao je Brguljan, kako prenose Vijesti.

Čučković je kazao da je potrebno riješiti tzv. službenost prolaza da bi izvođač što prije bio uveden u posao. Prezentovao je trasu nove vodovodne i kanalizacione inftrastrukture, pri čemu je planirano da se zamijeni postojeći glavni distributivni vodovod za Donju Lastvu novim većeg promjera, odnosno da se izgradi potpuno nova mreža za prikupljanje i odvođenje otpadnih voda.

Glavne trase nove infrastrukture ići će kroz trup Jadranske magistrale na potezu od Pijavice do Bašića, odnosno lokalnim putem preko Obale Filipa Miloševića. Širina rovova u koji će se polagati nove vodovodne i kanalizacione cijevi iznosiće od 0,6 do 1,7 metara, a računa se da će radovi koji će se izvoditi fazno, zbog potrebe da se obezbjedi prihvatljivo novo funkcionisanje saobraćajne infrastrukture, vjerovatno trajati dvije godine.

Predsjednik MZ Donja Lastva Marjan Ribica pozvao je sugrađane na solidarnost:

"Ja bih želio da se zahvalim svima što ste došli i da apelujete na sve susjede, kumove i rođake da ovo moramo riješiti sporazumno. Imamo ovo ljeto da se dogovorimo da bi napokon ovo počelo u septembru. Do sada smo bili 'zadnja rupa na sviralu' - nadam se da ubuduće nećemo, a za sve što je sporno MZ Lastva vam stoji na raspolaganju. Od sljedeće sedmice ćemo definisati u koliko sati će naše prostorije biti otvorene gdje će biti izloženi svi ovi grafički materijali sa detaljno ucrtanom trasom nove infrastrukture. Mi ćemo biti posrednici koji će sa pravnom službom Opštine Tivat biti u kontaktu. Zajedno da pripremimo sve što je potrebno i onda ćemo poći kod notara da ovjerimo to, kako bi radovi počeli što prije", istakao je Ribica, prenose Vijesti.

On je dodao da je svim mještanima Donje Lastve prioritet rješavanje dugogodišnjih problema sa nepostojanjem kanalizacione infrastrukture, zbog kojih se otpadne vode izlivaju u more, a naseljem se nerijetko šire neprijatni mirisi.