Društvo

OPŠTINA TIVAT DONIJELA ODLUKA O SUFINANSIRANJU ADAPTACIJE FASADA

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Odluka se odnosi na spoljnje djelove kako stambenih, tako i stambeno poslovnih zgrada

Izvor: MONDO/ Milica Mrvaljević

Opština Tivat ubuduće će podržavati adaptaciju i uređenje spoljnih djelova zgrada, za šta će se u budžetu obezbijedtiti i namjenska stavka. Sredstva iz budžeta namijenjena sufinansiranju uređenja i adaptacije spoljnih djelova zgrada dijeliće se na javnom konkursu koji će biti raspisivan jednom godišnje.

To piše u Odluci o sufinansiranju adaptacije spoljnih djelova zgrada na teritoriji opštine Tivat, koju su usvojili odbornici na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta, pišu Vijesti.

Odluka se odnosi na spoljnje djelove kako stambenih, tako i stambeno poslovnih zgrada, a sufinansiranje adaptacije njihovih spoljnih djelova sredstvima iz budžeta Optine vršiće se do 50 odsto ukupne predračunske vrijednosti radova iskazane u ponudi izvođača radova, a najviše do 20.000 eura po zgradi sa uračunatrim PDV-om.

Adaptacija za koju se može tražiti sufinansiranje po ovoj Odluci, predstavlja izvođenje radova na postojećem objektu koji podrazumijevaju obradu fasadnih površina odgovarajućim materijalom, radove na termo i hidroizolaciji, te radove na zamjeni staklenih površina sa pripadajućim konstruktivnim elementima “koji su omotači oko objekta i imaju funkciju fasadne obloge”.

U radove koji ne podliježu sufinansiranju ubrojeni su nabavka novih stolarskih i bravarskih elemenata fasade (prozori, vrata, nosive konstrukcije, oluci, ograde itd.) a koji se ugrađuju na spoljne zidove zgrade, odnosno radovi na konstrukcionoj sanaciji objekata, pišu Vijesti.

Sufinansiranje adaptacije spoljnih djelova zgrada vršiće se na osnovu javnog konkursa koji jednom godišnje raspisuje predsjednik Opštine, a sprovodi ga posebna komisija. Pravo učešća na konkursu imaće stambene zgrade koje imaju formirane organe upravljanja u skladu sa zakonima koji regulišu svojinsko-pravne odnose i održavanje stambenih zgrada, odnosno Skupštine etažnih vlasnika i upravnici zgrada koji su evidentirani u registrima koje vode nadležni organi lokalne uprave.

Da bi mogli konkurisati, oni moraju ispuniti određene kriterijume, kao što su lokacija stambene zgrade, stanje fasade, godina izgradnje i procjena hitnosti obnove fasade a koji svi nose određeni broj bodova. Nakon što se sastavi lista prioriteta, donosi se rješenje o sufinansiranju, a zatim se potpisuju ugovori o izvođenju radova i o sufinansiranju.

Stambene zgrade se tretiraju kao pravna lica i zato etažni vlasnici biraju izvođača radova. Takođe, u obavezi su i da obezbijede nadzor tokom izvođenja radova. Sekretarijat sa saobraćaj i komunalno stambene poslove koji je pripremio ovu Odluku navodi da je nju bilo neophodno donijeti radi “obezbjeđivanja poboljšanja vizuelnog identiteta Opštine”.

“Pored estetske funkcije, razlozi se ogledaju u obezbjeđivanju boljih uslova stanovanja i privređivanja, a kroz povećanje energetske efikasnosti stambenih zgrada na teritoriji opštine Tivat. Takođe, sprovođenjem ove Odluke spriječila bi se i sve češća potreba za izvođenjem hitnih radova, a zbog oštećenih fasada koje prilikom udara vjetra otpadaju i dovode u opasnost život i zdravlje ljudi”, obrazložili su iz tog Sekretarijata.