Društvo

Globalna potrošnja mesa: KOLIKO ŽIVOTINJA JEDEMO I ZAŠTO JE TO PROBLEM?

Autor Balša Janković

Meso je za mnoge ljude neizostavni dio prehrane. Volimo ga jesti jer je ukusno, hranjivo i raznoliko. No, jeste li se ikada zapitali koliko životinja zapravo konzumiramo i kakve posljedice to ima za našu planetu i naše zdravlje?

Izvor: YouTube/Screenshot/Foodland Hawaii

Prema podacima UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), potrošnja mesa po glavi stanovnika gotovo se udvostručila od 1960-ih do 2019. godine, sa 23,1 na 43,2 kilograma. To znači da smo u tom razdoblju pojeli oko 770 miliona tona mesa, što je ekvivalentno težini oko 110 milijardi ljudi! Ako mislite da je to puno, zamislite da je to samo kap u moru u odnosu na broj životinja koje su ikada postojale na Zemlji. Procjenjuje se da je taj broj oko 770 miliona vrsta, od kojih je 99,9 posto izumrlo.

Dakle, mi smo doslovno pojeli cijelu jednu vrstu životinja!

No, potrošnja mesa nije jednaka u svim djelovima svijeta. Postoje velike razlike između kontinenata, zemalja i kultura. Na primjer, najviše mesa se jede u Sjevernoj i Južnoj Americi, gdje je prosječna potrošnja oko 100 kg po osobi godišnje. U Africi i Aziji je taj broj znatno niži, oko 30 kg.

Takođe, različite vrste životinja imaju različitu popularnost u različitim regijama. Najčešće se jede svinjetina, koja čini 36 posto ukupne potrošnje mesa, zatim perad (35 posto), govedina (22 posto) i ovčetina (7 posto). Međutim, u nekim zemljama dominiraju druge vrste, kao što su kozje meso u Nigeriji, kamilje meso u Somaliji ili zečje meso u Francuskoj.

Tagovi