Društvo

BOROVINIĆ-BOJOVIĆ: CRNOGORSKI ZDRAVSTVENI SISTEM POSVEĆEN SANIRANJU POSTKOVID POSLJEDICA

Autor Jovana Raičević Izvor MINA

Zdravstveni sistem u Crnoj Gori, osim borbe sa korona virusom, posvećen je saniranju postcovid posljedica, saopštila je resorna ministarka Jelene Borovinić Bojović.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Ona je na otvaranju simpozijuma „Izazovi medicine u borbi sa virusom COVID 19“, kazala da su, iako borba sa pandemijom koronavirusa još traje i bilježi se značajno poboljšane epidemiološke uslove, posljedice i zdravstveni izazovi koje donosi postcovid period evidentne.

Borovinić Bojović je upozorila da se sa sigurnošću ne može reći da je pošast zvana Covid 19 potpuno iskorijenjena i da iskustva koja ovih dana dolaze iz nekih zapadnih zemalja, pozivaju na dodatni oprez.

Ona je istakla da je taj virus, primarno respiratorni, pokazao sposobnost nevjerovatno razarajućeg učinka na sve organe i organske sisteme i moguće trajno narušio njihove osnovne funkcije.

"Vjerujem da će naučna zajednica, u prvom redu medicinski profesionalci, u vremenu pred nama imati ozbiljan zadatak kako bi na pravi način zaštitili zdravlje populacije, posebno onih ljudi koji su bili pogođeni COVID 19 infekcijom“ poručila je Borovinić Bojović.

Ona je rekla da je sigurno da ćemo se svijet suočiti sa posebnim izazovom brige o mentalnom zdravlju, jer su dvogodišnji period, karantinski uslovi i nepoznanice koje su pratile pandemiju od početka, donijele ozbiljne negativne psihološke uticaje koji mogu uzrokovati simptome posttraumatskog stresa, depresiju i anksioznost.

"Ovome nas uče i lekcije iz prethodnih pandemija i nacionalnih kriza. Tako se globalna epidemija SARS-a iz 2003. dovodi u vezu sa porastom broja samoubistava za 30 odsto među svjetskom populacijom starijom od 65 godina", kazala je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da se gubitak posla i finansijske teškoće tokom globalne ekonomske krize iz 2008. godine, takođe, povezuju sa dugotrajnim propadanjem mentalnog zdravlja.

Pored posljedica po mentalno zdravlje, prema njenim riječima, poseban izazov za zdravstvene sisteme biće kardiovaskularna, neurološka, ali i imunska oboljenja.

Borovinić Bojović je istaklda da zbog svega toga, crnogorski zdravstveni sistem ima ozbiljan zadatak da adekvatno odgovori na narastajući izazov borbe sa postcovid oboljenjima i posljedicama koje utiču na zdravlje ljudi.

Ona je rekla da je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Klinički centar Crne Gore razradio strateški plan i pristup i u okviru postojećih organizacionih cjelina uspostavio tretman za pacijente koji imaju ozbiljne zdravstvene komplikacije nakon preležane COVID infekcije.

Borovinić Bojović je podsjetila da je Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom "Dr Simo Milošević" u Igalu omogućilo postcovid rehabilitaciju za pacijente sa težim oblikom oboljenja uzrokovanog virusom COVID 19 i da je do sada to pravo iskoristilo 128 građana.

Ona je kazala da je Vlada Crne Gore za tu namjenu opredijelila milion eura.