Crna hronika

KAKO JE PETAR LAZOVIĆ JAVLJAO ZVICERU ŠTA IM SE DEŠAVA SA UHAPŠENIM "VOJNIKOM"

Izvor Vijesti

Petar Mujović u prvim satima istrage priznao ko mu je dao pola miliona eura da likvidira Jovana Vukotića

Izvor: printscreen beraneonline.me

Nikšićanin Petar Mujović odmah je, nakon hapšenja, priznao policajcima da je ispred kotorske policije sa metkom u cijevi čekao jednog od vođa zločinačkog škaljarskog klana Jovana Vukotića, a ispričao im je i ko ga je platio da likvidira tog Kotoranina, prenose Vijesti.

O njegovom priznanju šefa zločinačkog kavačkog klana Radoja Zvicera izvijestio je tadašnji policajac Petar Lazović, nakon čega su se i optužbe protiv Mujovića izmijenile - odgovarao je samo za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

To se dešavalo u prvim satima istrage, 21. i 22. oktobra 2020. godine, a nakon što je Mujović uhapšen ispred kotorske policije.

“Vijesti” su tada, na osnovu nezvaničnih informacija iz Uprave policije, objavile da je Mujović prvobitno sve priznao, ali i porekao nakon “razgovora” sa pojedinim službenicima Uprave policije.

Prije dva dana je, gotovo četiri godine nakon pokušaja ubistva Vukotića, Specijalno državno tužilaštvo predalo optužnicu protiv Mujovića, do detalja navodeći šta je taj Nikšićanin i po čijem nalogu činio 21. oktobra 2020. godine.

Izvor: Kurir/ Printscreen

U istrazi su im pomogle i prepiske sa nekada zaštićene Skaj aplikacije, u koje “Vijesti” imaju uvid.

Iz te konverzacije vidi se da je nedugo nakon hapšenja Nikšićanina vođa kavačkog klana napisao tadašnjem neformalnom šefu policijskog Tima za posebnu operativnu podršku da je u Kotoru uhapšen brat Radovana Mujovića, pišu Vijesti.

“Uhapšen je brat od Mujovića u Kotor. Jesu ti javili?”, pitao je on Lazovića nešto poslije 16 sati tog dana, a neposredno nakon što je Petar Mujović uhapšen.

Policajac mu odgovara: “Sad. Metak u cijev i kripta. Nisam imao domet. Više krugova vatao, bio sumnjiv i oni ga startovali. Kažu mali retard”.

Zvicer mu piše da Mujović jeste retard - “ali sa m***ma”, nakon čega dobija poruku od policajca.

“Jes, ali brate nepametno da se pored policije 10 puta šetka u pm. Kako se ne šteknu?”.

Vođa kavačkog klana objašnjava da je njihovog vojnika prepoznao Vukotićev tjelohranitelj Dragoljub Ćetković, nakon čega Lazović piše: “E jbg, ono govno”, ali i obavještava Zvicera da su njega zvali “da radi” Mujovića.

Na pitanje Zvicera hoće li ići, odgovara da neće to učiniti:

“Ne ja, niti moji. Zauzeti smo. Oni bi da ga mi otvaramo”, šalje Lazović.

Priču oko Mujovića nastavljaju sjutradan, kada mu Lazović detaljno prenosi što se događa u tom predmetu i obavještava ga da je Nikšićanin sve priznao.

“Mali je pjevao. Da znas”, piše on, pa pošto Zvicer pita “Đe je pjevao”, šalje skrinšot prepiske sa kolegama koji su ga izvjestili da je tužilaštvo zeznulo stvar nakon priznanja Mujovića.

“Otvorili ovog malog sinoć, đe je ispričao da je htio da ubije Jovicu za 500.000 u stanici ili ispred, uzeli izjavu. Tužilaštvo nas nije ispratilo tj. sinoć saslušalo lice, već ostavilo za danas kad se dobro naspavaju i odmore, a ovome došla dva advokata i branio se ćutanjem. Plus podnio krivičnu prijavu protiv Nikole i Borisa za mučenje. Imao je dva lica na kripti koji su ga usmjeravali i navodili. Nije htio da da na izjavu, ali je usmeno rekao da su naručili Duško Roganović i Slobo”, piše u poruci koju mu je proslijedio, prenose Vijesti.

Nakon toga šef kavčana piše:

“Pa što im nije reko detalje. Ništa od toga nije tačno”.

“Ok ja da ti kažem do sad što su javili”, odgovara mu policajac.

“Nema šanse”, konstatuje Zvicer.

Mujović je 21. oktobra 2020. godine vozilom pratio Vukotića, kog je policija tog dana oko 15 časova zaustavila ispred tunela Vrmac. Nakon što su mu saopštili da mora poći u policijske prostorije da od njega prikupe obavještenja, Vukotić je tražio da mu uruče poziv.

“Nakon skoro sat vremena donijeli su poziv i otišli su do stanice. Dok je Jovan sjedio unutra, vidio je da jedan od policajaca unosi ‘češku zbrojevku’ i rekao im je da to može opaliti. Nastala je gungula, a onda je ušao Ćetković i kazao mu - ‘Uhvatio sam ga, sa metkom u cijevi pištolja’. Vukotić je pitao koga, a ovaj je objasnio da ih je taj Mujović, kojeg je razoružao ispred stanice policije, pratio sve vrijeme, čak i onih skoro sat dok su čekali poziv za saslušanje”, rekao je tada jedan od Vukotićevih branilaca.

Iako je u prvim danima istrage nezvanično rečeno da su u kriptovanom telefonu Mujovića pronađene poruke nalogodavaca ubistva, identitet tih osoba dugo je držan u tajnosti.

Mujović je rođeni brat Radovana Mujovića, navodnog vođe nikšićke ćelije zločinačkog kavačkog klana.

U aprilu 2023. godine Uprava policije indirektno je saopštila da je policajac Marko Novaković (35) dostavljao kolegi Ljubu Miloviću (39) službena saznanja i informacije, koje je ovaj prosljeđivao Zviceru.

To se saopštili u obavještenju o podnošenju krivične prijave protiv ta dva nekadašnja službenika UP, zbog sumnje da su pomagali da se ubije sada pokojni Jovan Vukotić, vođa njima suprotstavljene škaljarske kriminalne grupe, pišu Vijesti.

Teretili su ih da su tokom 2020. godine dva puta učestvovali u pokušaju likvidacije tog Kotoranina, čije ubistvo je jednom spriječeno hapšenjem Petra Mujovića.

SDT je ranije, zbog pokušaja ubistva vođe škaljarskog klana podnijelo optužnicu protiv šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i njegovih saradnika Slobodana Kašćelana, Milana Vujotća, Ljuba Milovića, Petra Lazovića, Radoja Živkovića, N.S., D.R., Radovana Mujovića, N. P. i R. P.

“Protiv kojih su već podignute optužnice od strane ovog tužilaštva, za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična djela i koje su potvrđene i stupile na pravnu snagu”.