Crna hronika

MI SMO NAJJAČI KARTEL, O NAMA ĆE JEDNOG DANA BITI SNIMANI DOKUMENTARCI: Šok prepiska pripadnika balkanskog kartela!

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Pripadnici balkanskog kartela preko Skaj aplikacije razmjenjivali poruke sa slikama utovara kokaina, slavlja uz šampanjac i tri podignuta prsta, a u optužnici se navodi da su imali svoje firme i brodove

Izvor: Privatna Arhiva/ kurir

Pripadnici takozvanog balkanskog kartela, kojem se optužnicom Javnog tužilaštva za organizovani kriminal na teret stavlja šverc više od sedam tona kokaina, prije zaplijene 5,1 tone droge na brodu "Aresa" na Arubi vjerovali su da postaju najmoćniji kartel o kom će svjetska javnost tek da bruji!

Preko Skaj aplikacije, za koju su vjerovali da je tajna i da ne može da bude dešifrovana, vođa grupe Miroslav Starčević, Radoje Zvicer, Pink Panter Mladen Lazarević, državljanin Bosne i Hercegovine Zoran Todorović i ostali optuženi razmjenjivali su fotografije na kojima uz šampanjac slave utovar kokaina na brodove, postavljaju slike kokaina uz podginuta tri prsta i brojne druge fotografije kojima su ispratili utovar droge.

Izvor: Privatna Arhiva/ kurir


Jednog dana će snimati dokumentarac po nama - jedna je od presretnutih poruka, koju su, kako se navodi u optužnici, razmijenili 23. februara 2020. godine, samo dva dana prije velike zaplijene droge koju su prethodno kupili direktno od proizvođača i utovarili u rezervoar za gorivo na brod "Aresa".

Tri zaplijene

Slikali svaki "korak"

Jednom od nekada najvećih narko- kartela tokom 2020. godine, prema optužnici tužilaštva, zaplijenjena su ukupno tri tovara droge, u Arubi 25. februara 2020. gdje je nađeno 5,1 tona droge, zatim u junu iste godine u Belgiji nađeno im je još 1,2 tone droge skrivene u ljuskama kokosa i još 742 kilograma kokaina u Holandiji.

Na slikama koje su razmjenjivali putem Skaj aplikacije vidi se da su fotografisali tovare kokaina prije njihovog pakovanja, tokom skladištenja, vodili su precizne evidencije o tome ko je koliko ulagao, a svog čovjeka su gotovo uvijek imali i na "utovaru". O tome svjedoči nekoliko fotografija kokaina na kojima se vidi i muška ruka s tri prsta, ali i poruka u kojoj jedan od optuženih obavještava ostale na grupnom četu da su novine koje ce fotografisati dokaz da prati "utovar" - otkriva sagovornik.

Izvor: Privatna Arhiva/ kurir


Samo da ćutimo

U teritorijalnim vodama Arube, obalska straža je tada zaplijenila 5,1 tonu kokaina i uhapsila posadu koju je činilo deset državljana Crne Gore i jedan državljanin Srbije. U optužnici se navodi da je Zoran Todorović od 5. januara 2020. godine optuženog Ljubišu Linda obavještavao o kretanju broda, utovaru legalnog tovara, načinu pakovanja kokaina i oznakama na njemu, kao i o tome da su otvorili svoje firme i da rade sopstvenim brodovima.

Malo sreće nam treba. Malo nas je u priči. Samo da ćutimo i ovo će trajati - napisao je Zoran Todorović 8. januara 2020. Todorović.

Jedan od najmoćnijih narko-kartela, fotografisao je svoje akcije. U optužnici su priložene i slike paketa, logoao droge, muškaraca koji obezbjeđuju drogu na plaži, utovara na ribarski brod kao i sa njega na brod "Aresa". Na fotografijama se vidi da su njihovi paketi kokaina imali oznaku "Drina" "777" i "1FR".

Specijalni sud

Pripremno ročište zatvoreno za javnost

Red Specijalnim sudom u Beogradu danas je nastavljeno pripremno ročište u postupku protiv 20 optuženih pripadnika balkanskog kartela. Pripremno ročište, na kom tužilaštvo i odbrana predlažu dokaze koji će se izvoditi, zatvoreno je za javnost. Kako saznajemo, tužilaštvo je danas završilo sa svojim predlozima, a sutra bi trebalo da govore adokati odbrane.

Među fotografijama koje su razmjenjivali na Skaju nalaze se i slike koje je odbjegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer slao ostalim optužnima. Iz njihove prepiske proizilazi takođe i da je Zvicer finansirao dio kokaina koji je zaplijenjen.

Dužni nećemo ostati nikome, dobro ni zlo - napisao je Zvicer 1. januara 2020. godine Starčeviću i obavijestio ga da će on dati 4,5 miliona eura za dio tovara. Pošto su dogovorili iznos, Zvicer je poslao sliku novčanica, a potom i slike detaljne računice o tome ko koliko novca treba da da. Na jednoj od slika vidi se novčanica od pet eura, sa ispisanom cifrom 450.000 i datumom 11. januar 2020. godine.

Veliki udarac

Međutim, iako su u porukama koje su razmjenjivali prije zapelijene bili euforični i planirali nove "poslove", na dan zaplijene koju su pratili u medijima iz onoga što su pisali jedni drugma, vidi se da im je zadat veliki udarac.

Starčević: Dođe mi da plačem od muke brate moj, nemam snage da trepćem.

Gligorije Peljević: Treba preživjeti ovo.

Ljubiša Lindo: Ne mogu da vjerujem, popio sam brzomazepam!