Crna hronika

PORTUGAL: U BANANAMA I SOJINOM BRAŠNU PRONAĐENO 6,5 TONA KOKAINA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

U akciji pod nazivom “Tartaro” u Portugalu Glavna kriminalistička policija (PJ) i Nacionalna jedinica za borbu protiv trgovine drogom zaplijenile su više od 6,5 tona kokaina, zadavši još jedan značajan udarac transnacionalnim narko kartelima.

Izvor: Profimedia

Droga, koja je bila sakrivena u kontejnerima s bananama i sojinim brašnom, ušla je u Portugal morskim putem.

Tokom operacije uhapšena su tri muškarca osumnjičena za pripadnost transnacionalnoj kriminalnoj organizaciji koja se bavi unosom velikih količina kokaina na evropski kontinent, objasnili su juče iz PJ, kako prenose Vijesti.

“U okviru istrage koju vodi Centralna kancelarija za istrage i krivično gonjenje, otkriveno je i zaplijenjeno oko 3.600 kilograma kokaina u skladištu u centralnom dijelu zemlje. Droga, koja je stigla nekoliko dana ranije morskim putem, bila je skrivena u kontejneru sa sojinim brašnom, koji je stigao iz jedne zemlje Latinske Amerike. Operacija, koja je sprovedena u saradnji s Poreskom upravom, rezultirala je hapšenjem tri portugalska državljanina. Ova zapljena se nadovezuje na prethodnu iz juna ove godine, kada je zaplijenjeno 2.952 kilograma kokaina u skladištu u regionu Lisabona. Droga je tada bila skrivena u kontejnerima s voćem, uvezenim iz Latinske Amerike, a kompanija kojoj su kontejneri pripadali nije imala veze s kriminalnim aktivnostima”, saopštili su iz Glavne kriminalističke policije Portugala.

Iz PJ su objasnili da bi zaplijenjena količina bila dovoljna za proizvodnju najmanje 65 miliona pojedinačnih doza kokaina, što bi nanijelo ogromnu štetu evropskom društvu.

Oni su istakli da su u toj akciji, sprovedenoj u junu i krajem avgusta, osim zapljene droge, tokom pretresa stambenih i drugih objekata, oduzeli i luksuzne automobile, kao i različite predmete i dokumentaciju od značaja za istragu.

“Istraga se nastavlja kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog slučaja i identifikovali svi članovi kriminalne mreže. Ovaj uspjeh predstavlja još jedan značajan korak u borbi protiv organizovanog kriminala i pokazuje odlučnost portugalskih vlasti u suzbijanju trgovine narkoticima”, saopšteno je iz PJ, kako prenose Vijesti.

Tokom avgusta zaplijenjeno je na desetine tona kokaina koji je plovio ka Evropi, a izvori iz stranih bezbjednosnih službi tvrde da je jedan dio te droge pripadao Balkanskom narko kartelu koji ima svoje baze u latinoameričkim zemljama.