Crna hronika

FORMIRAN PREDMET PROTIV LAZOVIĆA!OVOG PUTA O ODSTRIJELU ZAKONOM ZAŠTIĆENIH ŽIVOTINJA

Izvor Vijesti

Krivičnim zakonom predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama.

Izvor: printscreen beraneonline.me

Pljevaljsko Osnovno državno tužilaštvo istražiće da li je uhapšeni bezbjednjak Petar Lazović ubijao zakonom zaštićenu divljač, za što mu prijeti kazna do pet godina zatvora, proizilazi iz odgovora dostavljenog Vijestima.

“U Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima formiran je predmet povodom slučaja na koji se odnose Vaša pitanja. Tokom postupka biće preduzete sve zakonom propisane mjere i radnje neophodne za donošenje odluke”, kazali su Vijestima ODT Pljevlja.

Tako su odgovorili na pitanja Vijesti da li je ODT Pljevlja, po službenoj dužnosti, formiralo predmet na osnovu teksta objavljenog u Vijestima i da li su od Specijalnog državnog tužilaštva tražili da im dostave prepiske koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju tog krivičnog djela.

Nijesu odgovorili na dodatno pitanje kada su formirali taj predmet.

Nekadašnji neformalni šef policijskog Odsjeka za posebnu operativnu podršku, u pauzama dogovaranja šverca kokaina sa glavnim čovjekom kavačkog klana Radojem Zvicerom, dostavljanja tajnih informacija o policijskim istragama, podučavanja kako da se najlakše riješe škaljaraca, tom Kotoraninu hvalio se da na padinama crnogorskih planina ubija zaštićenu divljač - srne i divojarce.

Dokaze da je to činio tokom 2020. godine, u najmanje pet slučajeva, Lazović je pripadnicima zločinačkog kavačkog klana slao preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, što su Vijesti objavile.

Krivičnim zakonom predviđena je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora za onoga ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama.

Iz prepiski sa nekada zaštićene Skaj aplikacije proizilazi da je Lazović ubijao srne i divokoze u oktobru i novembru 2020. godine, ali i nekoliko mjeseci prije toga.

Kao potvrdu svojih “podviga” sin tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića slao je fotografije ustrijeljene divljači, precizno govoreći o broju životinja koje je ubio u nedozvoljenom lovu.

Na jednoj od fotografija vidi se srna ustrijeljena u predjelu glave. Na drugima su divojarci, za koje se Lazović hvalio da ih je samo do 23. novembra 2020. godine odstrijelio četiri.

Pohvalio se i sa koliko metara je ustrijelio divljač.

Zakonom o divljači i lovstvu propisano je da je ta vrsta divljači zaštićena trajnom zabranom lova.

Uprkos tome, ali i činjenici da su crnogorski istražni organi još u ljeto 2021. godine od partnera iz Europola dobili komunikaciju u kojoj se pritvoreni policajac hvali ubistvom srne i divokoza, Lazović do sada nije bio procesuiran i za to krivično djelo.

On je sa Zvicerom, ali i još nekoliko pripadnika kriminalne ekipe tog Kotoranina, u više navrata pričao o lovu, a iz njihove prepiske proizilazi da su mu poklanjali lovačke pse vrijedne i po nekoliko hiljada eura.

Prije četiri godine Lazović je tražio od dvojice pripadnika narkokartela iz Pljevalja da “skrenu pažnju” direktoru tamošnje ekološke nevladine organizacije - da ne otkriva detalje o ubijanju zaštićene divljači i krivolovu u kom je on učestvovao. Osim toga, insistirao je na tome da saznaju ko, navodno, podstiče aktivistu na njegove postupke.

Iako ime onog na kog Pljevljaci treba da utiče nije jasno naznačeno, iz komunikacije i linkova koje tadašnji policajac Lazović šalje, proizilazi da se te prepiske odnose na Milorada Mitrovića, direktora NVO Ekološko društvo Breznica.

Mitrović je Vijestima kazao da ga niko nije zvao tim povodom, a da bi im bilo uzaludno i da su to činili.

Međutim, istakao je da su i u avgustu 2020. godine znali da su među krivolovcima Zoran i Petar Lazović, u to vrijeme pomoćnik direktora Uprave policije i neformalni neformalni šef Odsjeka za operativnu podršku u Sektoru kojim je stariji Lazović rukovodio.

“Što se tiče događaja iz druge polovine avgusta mjeseca 2020. godine, kada je na području Kosanice, odnosno između Kosanice i sela Glibaći, došlo do odstrjela, odnosno ranjavanja jednog kapitalnog primjerka srndaća, mi smo tada imali informacije da se tamo nalazi jedna grupa krivolovaca, među kojima su bili Lazovići, tako da nas ne iznenađuje pominjanje u Skaj aplikaciji vezano za taj događaj, i komunikacije između tih članova”, rekao je on.

Mlađeg Lazovića u više krivičnih predmeta terete za tijesnu saradnju sa kavačkim kriminalnim klanom, a detalji iz istraga govore da je koristio službeni položaj i resurse kako bi im dostavljao informacije o policijskim istragama, štitio članove te organizovane kriminalne grupe, omogućavao njihove kriminalne aktivnosti, ali i direktno učestvovao u švercu narkotika i cigareta...

Njegova saradnja sa tim zločinačkim klanom otkrivena je kada je u martu 2021. godine presretnuta komunikacija vođena preko Skaj aplikacije.

Istražitelji Europola tada su i čitali o njihovim planovima za krijumčarenje kokaina, slušali razgovore o policijskim istragama, dogovore o isplatama...