Crna hronika

Apelacioni sud: Ukinuta presuda Darku Janjiću

Autor Milica Mrvaljević Izvor CdM

Apelacioni sud Crne Gore je 9. jula donio presudu kojom je uvažio žalbu branioca optuženog Darka Janjića i povodom te žalbe po službenoj dužnosti ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici, te predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

To je saopšteno iz Apelacionog suda Crne Gore.

“Apelacioni sud Crne Gore je dana 09.07.2024.godine donio presudu kojom je uvažio žalbu branioca optuženog Darka Janjića i povodom te žalbe i po službenoj dužnosti ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici – Specijalnog odjeljenja Ks.br.39/22 od 28.02.2024.godine i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje”, navedeno je u saopštenju Apelacionog suda Crne Gore.

Obzirom da je prvostepena presuda ukinuta, iz Apelacionog suda kazali su da o žalbi Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenoj zbog odluke o kazni, nije odlučivano.

“Prethodno, Viši sud u Podgorici – Specijalno odjeljenje oglasilo je krivim optuženog Darka Janjića zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije i produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet narkotika i osudio ga na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i osam mjeseci”, pojasnili su iz suda.

Navodi se da je protiv prvostepene presude žalbu izjavilo Specijalno državno tužilaštvo zbog odluke o kazni sa predlogom da se optuženom izrekne strožija kazna i branilac optuženog, koji je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

“Prema ocjeni Apelacionog suda Crne Gore u postupku odlučivanja o žalbi, prvostepeni sud je počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl.386 st.1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku, jer je izreka prvostepene presude nerazumljiva, protivrječna sama sebi i razlozima presude. Takođe, prvostepena presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama koje su predmet dokazivanja, a dati razlozi su nejasni i u znatnoj mjeri protivrječni. Zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, po ocjeni Apelacionog suda Crne Gore, prvostepena presuda se za sada ne može sa sigurnošću ispitati, a ni prihvatiti činjenični i pravni zaključci prvostepenog suda, zbog čega je ukidanje iste bilo nužno. Ocijenjeno je i da je prilikom određivanja pravne kvalifikacije produženog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, povrijeđen Krivični zakonik na štetu optuženog”, dodaju iz te institucije.

U saopštenju za medije stoji da je Apelacioni sud ocijenio da je prvostepeni sud pored ostalih bitnih povreda, počinio bitnu “povredu odredaba” krivičnog zakona na način što je svoju odluku o prihvatanju SKY ECC komunikacije zasnovao na sadržini odluke Ustavnog savjeta Francuske broj 2022-987 QPC od 08.04.2022.godine, a da, kako pojašnjavaju, pri tom u istu nije izvršio uvid, što je u suprotnosti sa odredbom čl.370 st.1 ZKP-a, koja obavezuje sud da presudu zasniva samo na činjenicama i dokazima koji su neposredno izvedeni na glavnom pretresu ili su sadržani u zapisnicima, odnosno drugim materijalima, koji su u skladu sa ovim zakonikom na glavnom pretresu pročitani i na odgovarajući način izneseni.

“Optuženom Janjiću je posebnim rješenjem produžen pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da bi ukoliko bi se našao na slobodi, ponovio krivično djelo. Presuda sa detaljnim obrazloženjem biće objavljena na sajtu Apelacionog suda Crne Gore”, dodaju iz Suda.