Crna hronika

NAKON 4 GODINE OKONČANA ISTRAGA! Konačno zaključen slučaj "Mentor"

Izvor Vijesti

Naročito opasnim smatraju njegovu navodnu desnu ruku, Dagsona, koji je naizmjenično sa organizacijom transnacionalnog šverca kokaina u matičnoj državi predavao na univerzitetu.

Izvor: Profimedia

Više svjetskih policija i agencija za borbu protiv droge sredinom jula okončalo je četvorogodišnju istragu “Mentor”, usmjerenu na razbijanje najveće zločinačke organizacije koja je krijumčarila kokain iz Latinske Amerike u Evropu koristeći jedrilice i koja je bila čvrsto povezana sa balkanskim narkokartelom, ali i kolumbijskim kartelom Golf i meksičkim Sinaloa i Jalisco Nueva Generacion.

O rezultatima istrage javnost je nedavno obavijestila Nacionalna policija Kolumbije, navodeći da je tokom istrage, u sedam država, uhapšen 51 osumnjičeni, te da su na razbijanju tog klana i hapšenju ključnih ljudi sarađivali sa španskim, norveškim, sjevernoameričkim i britanskim vlastima.

Među uhapšenima je i vođa tog klana Farhad Pazoki, Norvežanin iranskog porijekla sa nadimcima Profesor i Mentor, koji je slobode lišen na aerodromu El Dorado u Bogoti, pišu Vijesti.

Nacionalna policija Kolumbije saopštila je da su u okviru zajedničke operacije ‘Mentor’, koju su izvodile španske, norveške, sjevernoameričke i britanske vlasti, uz pomoć Direkcije za kriminalističke istrage (DIJIN) i INTERPOL-a, uspjeli da uhapse četrdesetjednogodišnjeg Norvežanina poznatog kao Profesor ili Mentor, a u Barranquillu njegovog saradnika i sunarodnika starog 50 godina, Bjarte Bernsten Dagson čiji nadimak je Matematičar.

Objašnjavaju i da su taj dvojac španske vlasti potraživale zbog sudskog postupka koji se vodi protiv njih, a u kom su osumnjičeni za krivična djela protiv javnog zdravlja i pripadnosti kriminalnoj organizaciji, kao i zbog njihove navodne uloge u slanju kokaina iz Južne Amerike u Španiju preko više od 7 jedrilica.

“Istražitelji DIJIN-a i INTERPOL-a Kolumbija, u zajedničkoj operaciji koju je predvodila Nacionalna policija Španije, norveške vlasti, DEA iz Sjedinjenih Američkih Država, Agencija za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva, Evropski centar za analizu i pomorske operacije, uz podršku EUROPOL-a, uspjeli su da razbiju najveću organizaciju narkojedrilica na svijetu koja je radila između Južne Amerike i Evrope. U toj operaciji pronađen je i zadržan njen vođa, Norvežanin poznat kao Profesor ili Mentor, dok je pokušavao da uđe u našu zemlju na letu iz Turske, pokušavajući da pobjegne od evropskih vlasti”, saopštila je policija Kolumbije, pišu Vijesti.

Navode i da je Profesor dvije decenije uključen u šverc narkotika:

“I imao je puno povjerenje kriminalnih organizacija kao što je Clan del Golfo u našoj zemlji, meksičkih kartela kao što su Sinaloa i Jalisco Nueva Generacion, kao i Balkanskog kartela u Evropi. On je koordinisao proizvodnju droge i njen transport iz Srednje i Južne Amerike do luka u Španiji, kako bi se kasnije distribuirala u Evropi”.

U saopštenju ističu i ulogu Matematičara, uhapšenog u Barranquilli, te da je on bio čovjek od povjerenja uhapšenog vođe te kriminalne grupe:

“Bio je zadužen za strateške i operativne funkcije trgovine velikih količina droge, za dodjeljivanje jedrilica za prevoz, nabavku tih jedrilica u Španiji i postavljanje posade koja je plovila ka zemljama Južne Amerike, poput Ekvadora i Kolumbije, da bi se nakon toga vratila sa kokainom u Španiju”.

Kolumbijska policija objasnila je da je taj uhapšeni u njihovu državu ušao jedrilicom koja je plovila pod norveškom zastavom.

“Koja je došla iz Barbadosa i na svoj pasoš stavio je lažni pečat, pokušavajući da izbjegne pomorske i imigracione vlasti”, piše u saopštenju, pišu Vijesti.

Prema saznanjima “Vijesti”, Dagson je tog dana u Kolumbiju stigao na jednoj od jedrilica iz velike flote Norvežanina, koja posljednjih godina nije prestajala da natovarena kokainom prelazi Atlantik.

Policija je tokom četvorogodišnje istrage utvrdila da je svim operacijama upravljao Pazoki, a da je to činio iz različitih baza u južnoj Španiji, iako su jedrilice prvenstveno polazile sa Kanarskih ostrva.

Naročito opasnim smatraju njegovu navodnu desnu ruku, Dagsona, koji je naizmjenično sa organizacijom transnacionalnog šverca kokaina u matičnoj državi predavao na univerzitetu.

On je hapšen više puta, a kriminalnu karijeru počeo je krađom malog aviona kojim je letio iznad zgrade opštine u Oslu.

Agenti su tokom istrage otkrili da je taj dvojac planirao nove “operacije” tokom ljeta, te da su imali pripremljena tri broda sa kojih su pretovarali kokain na jedrilice. Navodno, jedan su sami potopili zbog policijskog nadzora.

U tom kriminalnom poslu, navode izvori iz stranih bezbjednosnih službi, značajnu ulogu igrao je Balkanski kartel, koji je učestvovao u regrutovanju posada i nabavci dijela kokaina za distribuciju u Evropi, a to su činili iz svojih baza na Costa del Sol.

Među uhapšenima je i navodni član tog kartela Burim S. koji je imao direktan kontakt sa dvojicom Norvežana uhapšenih na kolumbijskoj teritoriji.

315 kilograma kokaina zaplijenjeno je 5. avgusta u Luci Parana u Brazilu, a vreće droge bile su sakrivene u 20 buradi smrznutog soka od limuna, koji je trebalo da bude poslat u Španiju

Dio te grupe, prema tvrdnjama Europola, uhapšen je i sredinom juna, kada su evropske policije uhapsile 40 osoba i zaplijenile osam tona kokaina, u akciji kodnog naziva “Operacija Jadran”, čija meta je bila kriminalna mreža koja je krijumčarila velike količine droge iz Južne Amerike u Evropu, preko zapadne Afrike i Kanarskih ostrva.

U toj akciji, osim droge, oduzeto je 12,5 miliona eura u gotovini, u različitim zemljama Evrope. Time je, kako tvrdi španska policija, potpuno onesposobljena jedna od najvećih grupa za šverc droge u Evropu - Balkanski kartel.

Izvor “Vijesti” iz strane bezbjednosne službe kazao je da su u protekla dva mjeseca, uz hapšenje jednog od trojice osnivača kartela Sinaloa, Ismaela El Majo Zambade i Hoakina Guzmana Lopeza, 38-godišnji sina drugog osnivača kartela, ozloglašenog Hoakina El Čapo Guzmana, zadati značajni udarci transnacionalnim narkokartelima.