Crna hronika

JOVAN VUKOTIĆ JOŠ DVIJE GODINE U SDT- U

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Novo upućivanje tužioca Vukotića tražio je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, a na osnovu člana 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Tužilački savjet donio je odluku da tužilac Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Jovan Vukotić i u naredne dvije godine bude upućen na rad u Specijalno državno tužilaštvo (SDT).

Novo upućivanje tužioca Vukotića tražio je glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, a na osnovu člana 24 Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Vukotić je prvi put odlukom Tužilačkog savjeta, 7. juna 2022. godine, upućen u SDT, a tada su po zahtjevu GST-a to tužilaštvo pojačali i tužioci Vukas Radonjić i Tanja Čolan Deretić.

Radonjić i Čolan Deretić u međuvremenu javili su se na oglase TS-a i izabrani su u zvanje specijalnih tužilaca, a tužilac Vukotić to nije učinio.

Jovan Vukotić u SDT-u duži veliki broj najvažnijih i najobimnijih predmeta organizovanog kriminala i korupcije, koji su pokrenuti u protekle dvije godine - podigao je optužnicu protiv kriminalne organizacije Miloša Medenica, a kojom je, između ostalog, obuhvaćena i njegova majka i bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i još 15 osoba.

Vukotić je podigao i optužnicu u jednom od najsloženijih predmeta SDT-a zbog međunarodnog šverca 4,3 tone kokaina, kojom je obuhvaćena čak 21 osoba - protiv bivšeg predsjednika Opštine Budve Mila Božovića, odbjeglog šefa kavačkog klana Radoja Zvicera i policajca Ljuba Milovića, agenta Petra Lazovića, nekadašnjeg pomoćnika Uprave policije Dejana Kneževića zbog odavanja podataka, ali i još nekoliko bivših i aktuelnih službenika policije...

Tužilac Vukotić podigao je i optužnicu protiv bivšeg direktora Uprave policije Slavka Stojanovića zbog zloupotrebe službenog položaja...

Odlukom o broju tužilaca iz decembra prošle godine u Specijalnom državnom tužilaštvu predviđeno je da rade GST i 16 specijalnih tužilaca, ali kadrovsko jačanje zavisiće od selidbe SDT-a u novi prostor kako bi novi tužioci imali gdje da rade.

U SDT-u trenutno postupaju GST i 14 tužilaca od čega je pored Vukotića još troje na period od dvije godine upućen na rad u SDT - Jelena Protić, Maja Janković i Siniša Milić.

Zbog pokrenutih krivičnih postupaka sa dužnosti su privremeno udaljeni specijalni tužioci Saša Čađenović i Lidija Mitrović, dok je specijalna tužiteljka Ljiljana Lakić upućena u Centar za obuku u sudstvu i tužilaštvu.