Crna hronika

SVI JAKI SAVEZNICI MORAJU BITI KAŽNJENI ZA NAUK DRUGIMA: KALUĐEROVIĆ PODUČAVAO ZVICERA DOK PLANIRAJU UBISTVA ŠKALJARACA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima još ranije dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) proizilazi da su Cetinjanin i Kotoranin mjesecima zajedno planirali zločine, ali i da je taj klan u Prijestonici Crne Gore imao jako uporište.

Izvor: Kurir/ Printscreen

Svi jaki saveznici moraju biti kažnjeni, da drugima naum ne padne da nam se suprotstave, učio je u jesen 2020. godine šefa kavačkog kriminalnog klana Radoja Zvicera Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, dok su nabrajali koga sve iz njima suprotstavljenog škaljarskog klana treba da likvidiraju, pišu Vijesti.

Tu poruku poslao mu je šest dana nakon što je 14. oktobra 2020. godine, prema tvrdnjama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), kriminalna grupa okupljena oko Kotoranina ubila škaljarca Damira Hodžića, njegovog zeta Adisa Spahića, i zarobila jednog od vođa te zločinačke organizacije Mila Radulovića, zvanog Kapetan i General.

Iz transkripata koje je crnogorskim istražiteljima još ranije dostavila Agencija Evropske unije za sprovođenje zakona (EUROPOL) proizilazi da su Cetinjanin i Kotoranin mjesecima zajedno planirali zločine, ali i da je taj klan u Prijestonici Crne Gore imao jako uporište.

O nekim od saradnika, ali i onome što su činili za račun kavčana, Kaluđerović i Zvicer redovno su razgovarali, pa u tom kontekstu pominju i sada pokojnog Cetinjanina, čiji identitet je poznat redakciji “Vijesti”, a koji je na nekada zaštićenoj aplikaciji koristio nadimak Brdo, ali i Kaluđerovićevog bliskog rođaka sakrivenog iza nadimka Tihi.

Objašnjava mu i koga je “uključio” u njihov kriminalni posao kada su sprovodili otetog Radulovića i da Brdo tog dana nije bio na terenu:

“Nisam njega ni uključivao za sprovođenje Generala. Samo ja i brat. Jer je brat čistio mene ja njima”.

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najprije “čistio” put članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka Kotoru prevozili otetog škaljarca Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne grupe, Slobodana Kašćelana, kako da se riješi leševa prethodno ubijenih Barana Hodžića i Spahića, prenose Vijesti.

To se navodi u optužnici podnijetoj protiv 31 člana te kriminalne grupe, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

Transkripti na hiljade razmijenjenih poruka pokazuju da su tokom jednog od razgovora Kaluđerović i Zvicer dogovarali kako i kome od cetinjskih škaljaraca da Brdo stavlja GPS u automobile, ali i otkrili da oni stoje iza ubistva dvojice pripadnika klana na čijem čelu je u to vrijeme bio Jovan Vukotić - jednog počinjenog u Turskoj, a drugog u Španiji.

O tome raspravljaju nakon što Kaluđeroviću, kako je napisao, Brdo saopštava da se u Prijestonici već zna “da smo opuhali Rista i Jovića ili Jovovića...”.

Zvicer mu objašnjava da su “pobrkali sa Jokom (Jovan Jovanović prim. aut.)”, ali i konstatuje - “Brdo nije voli Rila (Rista Mijanovića prim. aut.).

“Ne okle, Brdo je do daske naš, ali nisam mu rekao radi malera... Brdo ne voli ni jednoga od njih, on bi bio srećan, najsrećniji, da su svi na trpezu. Ali ja sam sujetan, da ne malerišem Šklempa (Jovana Vukotića prim. aut.) zato nisam ništa pričao”, piše Kaluđerović 12. novembra 2020. godine.

Istog dana konstatuju i da im ide u prilog to što njihovi suparnici iz škaljarskog klana sumnjiče Radulovića da je namjestio Mijanovića čiji nadimak na zaštićenoj aplikaciji je bio Goti i Jovanovića, kog nazivaju Cunami, pišu Vijesti.

“Čuo sam se sa Mršavim. Zna za Gotija i Cunamija. Kaže da smo uhvatili Gotija i da je kukao i da je namjestio Cunamija. I da je Goti u dva kofera, a Cunami u jedan. Dobra je priča za nas radi Generala”, šalje Kaluđerović.

Kotoranin mu objašnjava da to sada već zna i policija: “Skinuli su sa mjera...”.

U tom periodu Zvicerova ekipa u zarobljeništvu je držala Radulovića i sa njegovog naloga na nekada zaštićenoj aplikaciji u zamku hvatala pripadnike klana tog Baranina.

Sredinom novembra 2020. godine, Cetinjanin obavještava šefa klana da policija na području Cetinja izuzima snimke sa nadzornih kamera, pa se konsultuju da li da on briše ono što je u prethodnom periodu zabilježio njegov video nadzora, jer sumnjaju da to može imati veze sa otmicom Radulovića, prenose Vijesti.

“Koliko ima da je General kod nas? Pitam radi kamera, da vidim oću li pustiti da se sama briše, ili da mi je obrišu? Ima li mjesec?”, pita on i objašnjava da je “sinoć murija skidala kamere...”.

Nakon što dobija odgovor da “ima oko mjesec”, konstatuje da se nakon tog perioda snimci sami brišu...

Prema dokazima koje je Europol dostavio, Kaluđerović je od sada pokojnog sugrađanina, čiji identitet sam otkriva tokom jednog od razgovora, a koji je na Skaj aplikaciji koristio nalog Brdo, dobijao fotografije autombila koje koriste škaljarci nastanjeni u prijestonici i iste je proslijeđivao Zviceru...

Osim fotografisanih automobila, slao mu je i fotografije svojih sugrađana za koje je sumnjao da su lojalni škaljarcima...

Zastrašujuće, višemjesečne prepiske tokom kojih planiraju ubistva i kako da spaljivanjem leševa sakriju tragove sopstvenih zločina, često prekidaju pričom o političkoj situaciji u državi, prebrojavanjem dobrih i loših Crnogorac, dogovorima o osnivanju komitiskog pokreta, podizanju spomen-obilježja, političkim akcijama...

Prema tvrdnjama SDT-a, Cetinjanin je jedan od članova Zvicerove tridesetjednočlane kriminalne grupe koja je odgovorna za nekoliko ubistava. Obojica su u bjekstvu, pišu Vijesti.

Tužioci tvrde da su članovi Zvicerove kriminalne organizacije, osim Kaluđerovića i Kašćelana, postali i Milan Vujotić, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Stevan Kraljević, Vladimir Vučković, Radoje Živković, Dragan Knežević, Ratko Živković, Nebojša Janković, Darko Prelević, Davor Perović, Blagoje Gašić, Dejan Gašić, Nikša Perović, Miloš Radonjić, Petar Đurović, Rade Garović, Mersudin Čalaković, Marko Kilibarda, Aleksandar Paunović, Nikola Spasojević, Radovan Mujović, Milan Knežević, Aleksandar Dragićević, Zoran Kažić, Aleksandar Ljumović, Borko Bešović i Bojan Bešović.

U optužnici su jasno navedene uloge svih u trostrukom ubistvu. Iako Kaluđerović jasno piše ko mu je pomagao, ta osoba nije obuhvaćena optužnicom SDT-a.

Protiv Zvicera podnijeto je više optužnica.