Crna hronika

KATNIĆ PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV ŠOŠKIĆA: Zloupotrebljavao službeni položaj

Autor Milica Mrvaljević

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nalazi u pritvoru, podnio je krivičnu prijavu protv specijalnog tužioca Miloša Šoškića

Izvor: MONDO/Vedran Ilić

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nalazi u pritvoru, podnio je krivičnu prijavu protv specijalnog tužioca Miloša Šoškića zbog toga što je, kako piše u krivičnoj prijavi, zloupotrijebio službeni položaj, jer nije po službenoj dužnosti gonio sadašnjeg ministra odbrane Dragana Krapovića zbog pranja novca u vrijednosti od preko 2.000,000 eura.

“Šoškić je kao specijalni drzavni tuzilac u Specijalnom državnom tužilaštvu zloupotrijebio službeni položaj jer je suprotno odredbi člana 44 st. 1 člana 16. ZKP, a gdje je propisano da je osnovno parvo i dužnost državnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih djela i da je državni tužilac dužan da istinito i potpuno utvrđuje činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite i pravične odluke, a znajući da je njegovo djelo zabranjeno, svjestan propustio da goni sadašnjeg ministra vojnog Dragana Krapovića, iako je stručni analitičar za finansije utvrdio da je oprao novac u vrijednosti preko dva miliona eura, te u toj visini i utajio porez, iako mu je tadašnji Glavni specijlani tužilac dao upustvo da ga o stanju u tome predmetu obavještava, to nikad nije učinio, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 KZ”, piše u krivičnoj prijavi koju je podnio bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Podsjetimo, protiv Krapovića je SDT, dok je na čelu bio Katnić, još krajem juna 2020. godine pokrenuo istragu i utvrdio da je u Budvi početkom juna iste godine formirana kriminalna organizacija čiji šef je Dragan Krapović, sa ciljem izvršenja više krivičnih djela, pozivanje na otpor, zloupotreba službenog položaja.

“ D.K. nakon ulaska Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva podstrekao članove kriminalne organizacije J.D. A.M. D.B. i druge rukovodioce opštinskih službi da dođu u prostorije Demokratske Crne Gore gdje je od njih zatražio da prekorače službena ovlašćenja”, kazali su tada iz SDT.

O istrazi za pranje novca i izbjegavanja plaćanja poreza od strane sadašnjeg ministra odbrane Dragana Krapovića do sada nije bilo riječi. Očigledno da se tadašnja akcija radila u tajnosti i da je bilo dovoljno indicija da se stvar istraži. Međutim, kako tvrdi Katnić u krivičnoj prijavi, specijalni tužilac Šoškić nije ništa uradio u tom predmetu, a izbjegao je i da obavijesti tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca o toku istrage, iako mu je to bilo naloženo od tadašnjeg predpostavljenog Katnića.

“SDT je prikupilo dokaze da je D.K u cilju realizacije kriminalnog plana, kao organizator, odredio da izdaje naredbe i uputstva članovima kriminalne grupe i da podstrekava službena lica na izvršenje krivičnih djela”, rečeno je tada na konferenciji za novinare SDT-a.

Cilj je bio, saopštili su iz SDT-a, da se spriječe službena lica Uprava policije i Ministarstva javne uprave u sprovođenju mjera tih državnih organa.