Crna hronika

ZAKAZANA SJEDNICA O OPTUŽNOM PREDLOGU ZA RAZRJEŠENJE ŠEFICE VIŠEG TUŽILAŠTVA U PODGORICI

Autor Milena Backović Izvor Vijesti

Tužilački savjet danas će, prema najavi, razmatrati optužni predlog kojim je disciplinski tužilac tražio razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Taj predlog Tužilačkom savjetu uputio je ministar pravde Marko Kovač, zbog sumnje da je Medenica vršila neprimjeren uticaj na tadašnje kolegu iz Osnovnog drzavnog tužilaštva u Podgorici - Vukasa Radonjića, u slučaju istrage otvaranja granice za beogradske kriminalce Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kako saznaju Vijesti.

Zamjenica disciplinske tužiteljke Tanja Nišavić, u optužnom predlogu navodi da je Medenica pozvala Radonjića nakon ponoći i, suprotno zakonu, “na grub i neprimjeren način”, tražila da oslobodi uhapšene policajce Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića.

Ti policaci prethodno su uhapšeni zbog sumnje da su ukinili zabranu kojom je do tada onemogućeno da Belivuk i Miljković legalno uđu u državu, kao bezbjednosno interesantne osobe.

“Čime je izvršila radnje koje predstavljaju razlog za razrješenje dužnosti rukovodioca državnog tužilaštva iz čl.125 st.1.tač.3. Zakona o državnom tužilaštvu”, piše u optužnom predlogu koji je 31. maja predala Tužilačkom savjetu, kako navode Vijesti.

Nišavić je u istom aktu predložila da se pred Tužilačkim savjetom zakaže rasprava, na koju bi trebalo pozvati tužiteljku Medenicu, čija se odgovornost utvrđuje, ali i svjedoke Vukasa Radonjića i tužioce Nikolu Boričića i Dražena Burića.

Disciplinska tužiteljka je u optužnom predlogu pobrojala i da se na raspravi pred Tužilačkim savjetom pročitaju brojni dopisi i obavještenja koja su tužioci jedni drugima slali - 14. oktobra 2021. ali i obavještenje Radonjića koje je 21. oktobra poslao tadašnjem zamjeniku ODT-a Podgorica Nikoli Boričiću.

Tražila je i da se pročita dopis Boričića od 21.10.2021. godine upućen rukovoditeljki VDT Podgorica...

“Da nakon održane rasprave, Tužilački savjet usvoji optužni predlog i rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepu Medenicu, razriješi dužnosti rukovodioca”, piše na kraju optužnog predloga zamjenice disciplinske tužiteljke Tanje Nišavić.

Medenica je ranije kazala “Vijestima” da nije upoznata sa predlogom za njeno razrješenje i da zbog toga neće komentarisati tu temu.

Novinarku “Vijesti” uputila je na Tužilački savjet, čijim članovima je nedavno dostavljen predlog za njenu smjenu...

Na skupštinskom Odboru za politički sistem, pravosuđe i upravu saslušano je više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za pripadnike kavačkog klana, koji su par mjeseci ranije, prema optužbama, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Crnoj Gori, kako saznaju Vijesti.

Tužilac Radonjić pred poslanicima tada je kazao da iz Uprave policije nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika te institucije, navodno odgovorna za to, a da ga je, nakon što je dao i pisani nalog za lišenje slobode, oko ponoći nazvala Medenica, tražila mu da pusti te službenike UP i optužila ga da postupa nezakonito.

Njegove riječi potvrdio je i Nikola Boričić, tadašnji šef Osnovnog državnog tužilaštva, ustvrdivši da ga je ta ista koleginica tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega okomila na Radonjića...