Crna hronika

SLOVENAČKI INSPEKTOR POD ISTRAGOM: OD KAVČANA KUPIO IMOVINU?

Autor Gordana Bojanić

Policija Slovenije sprovodi internu istragu protiv kriminalističkog istražitelja Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Ljubljana.

Izvor: YouTube/Printscreen/Cops, Ambulances, Firemen Slovenia

Prema nezvaničnim saznanjima, radi se o kriminalističkom inspektoru Sebastjanu P., koji je imovinu navodno kupio od Drejca Kovača, navodno visokog člana slovenačkog ogranka "kavačkog" klana, piše Siol.

Kovača, za kojim je raspisana evropska potjernica, hrvatska policija uhapsila je u Zadru neposredno prije Nove godine. Navedeni portal pišpe da su pozvali Sebastjana P., ali je prekinuo vezu.

"Policija je saznala da je jedan od policajaca kupio nekretninu i da je u toku postupak unutrašnje sigurnosti. Ne možemo dati više informacija", rekao im je Drago Menegalija, portparol policije za odnose sa javnošću za kriminal.

Ljubljanski inspektor Sebastjan P. prema navodima slovenačke policije, nije bio uključen niti uključen u policijske istrage protiv aktivnosti "kavačkog klana".Kada su telefonom pozvali Sebastjana P., javio se, ali je nakon izgalaganja novinara prekinuo vezu.

U saradnji sa stranim bezbjednosnim organima, slovenačka policija je u maju prošle godine presjekla veze kavčana u Sloveniji, kada su kriminalisti Državnog istražnog kabineta zajedno sa policijskim specijalistima u Ljubljani, Kranju, Mariboru i Kopru sproveli 23 pretresa kuća i uhapšeno nekoliko osumnjičenih.



"Tužilac Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) je u oktobru prošle godine podigao optužnicu na 490 stranica protiv 24 optužena iz slovenačkog dijela narko kartela. Među njima je bio i Kovač, koji se u rodu zvao Hajro ili Hajro Pekar. Tužilac ga tereti da je bio kurir od novembra 2018. do sredine maja prošle godine, kada je policija u Sloveniji uhapsila većinu pripadnika slovenačkog ogranka kotorskog klana"; navodi portal.

Kovač i još četvorica članova izbjegli su hapšenje u maju zbog izdaje uposlenika SDT-a. Riječ je o Tanji T. , koja je radila kao matičar u tužilaštvu i preko posrednika upozorila kriminalnu grupu da im prijeti pretres kuće i hapšenje. Informacija je trebala biti proslijeđena njenom partneru, a on je proslijeđen pojedincima iz kriminalnog podzemlja, koji su se zbog izdaje iz tužilačke kuće mogli pripremiti ili čak sakriti od policije, prenio je Večer. Uspio je i Kovač, ali su još u bijegu Blaž Kadivec , Luka Arapović , Mladen Samardzija i Mišo Krčič .

Prema pisanju lista Večer, slovenačka policija utvrdila je lokaciju Kovačevog skrovišta praćenjem članova njegove porodice. Kada su ga posjetili u Zadru za božićne praznike, saznali su tačnu lokaciju njegovog skrovišta. O tome je navodno obaviještena hrvatska policija, koja je Kovača uhapsila i izručila Sloveniji.Kovač je prije nekoliko godina u Šibeniku već bio osuđen na godinu i četiri mjeseca zatvora zbog trgovine drogom.