Crna hronika

ESTONSKI KRIPTO-REGULATOR PRIMIJETIO SUMNJIVE MILIONSKE TRANSAKCIJE PREMA CRNOJ GORI!

Autor Mia Stanković Izvor RTCG

Estonski kripto-regulator označio je transakcije kompanija sa licencom za kriptovalute prema Crnoj Gori i još jednom broju zemalja kao sumnjive, otkiva novi izvještaj estonske agencije.

Bitcoin novčići
Izvor: SmartLife / Unsplash / Executium

Regulator navodi da su rizici od pranja novca i finansiranja terorizma visoki nakon što su broj klijenata i obim transakcija porasli poslednjih godina. Novi izvještaj koji je objavila agencija sadrži i podatke da se radi o transakcijama koje su vrijedne milijarde eura.

Kako se navodi, kripto kompanije licencirane u Estoniji imaju ukupno 4,5 miliona klijenata, prikupile su oko 20 milijardi eura tokova transakcija između avgusta 2020.godine i avgusta 2021.godine.

"U zemlji trenutno postoji 381 kompanija sa licencom za kriptovalute, ali samo 15 kompanija pravi većinu transakcija, dok takođe imaju nesrazmjerno veliki broj poslova sa zemljama visokog rizika. Velika količina imovine koju je imalo 15 kompanija prebačena je u Luksemburg, Siriju, Pakistan, Grčku, Crnu Goru, Srbiju i Belize, a sredstva često potiču iz Rusije, Japana, Švajcarske, Sjeverne i Južne Amerike" navodi se u izvještaju državne agencije.

Finansijsko-obaveštajna jedinica tvrdi da je primila povećan broj upita i zahtjeva za pravnu pomoć od vlasti u inostranstvu.

"Tako se 100 takvih zahtjeva odnose na prevare i ozbiljne sumnje u finansijski kriminal u 2021.godini. To je povećanje od 20 odsto u odnosu na godinu ranije", piše u izvještaju.

Tagovi