Crna hronika

ZVICER I BELIVUK OSTALI BEZ JOŠ JEDNOG MILIONA: Uhapšeni Srbi u Norveškoj, prali pare za KAVČANE!

Autor Gordana Bojanić Izvor Alo

Čovjek kome je bilo namijenjeno milion eura koje su pkušali da prokrijumčare iz Norveške se nalazi u Beoradu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/AMG

Srpski državljani su uhapšeni u Norveškoj. Petorica Srba su pokušali da iznesu iz ove države milion eura stečenih trgovinom kokainom.

Kako navodi štampa u Norveškoj, novac je navodno trebalo da završi kod njihovog šefa u Beogradu, a radi se o čovjeku od povjerenja Veljka Belivuka i Radoja Zvicera koji je za sada izbjegao hapšenje. Nakon dužeg praćenja i prismotre, petorica Srba su uhapšena, i to u trenutku dok su novac stečen trgovinom kokainom pokušali da prokrijumčare u kamionu. Mediji pišu da se sumnja da je mozak operacije čovjek koji se trenutno nalazi u susjednoj državi.

Kako navodi izvor blizak bezbjednosnim službama, iako je u stranim medijima taj muškarac predstavljen kao srpski narko-bos, najvjerovatnije radi o čovjeku nižeg ranga koji je povezan s "kavačkim klanom" i koji pokušava da "spase ono što se spasti može".

Supruge Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, i Marka Miljkovića, zvanog Mare Mesar, uhapšene su prije nekoliko dana tokom nove istrage koju je pokrenuta protiv te grupe zbog pranja para. Pored imovine vrijedne oko milion eura, koja je kupovana novcem od ubistava i trgovine drogom, iz stanova vođa ozloglašene kriminalne grupe zaplijenjeno je više računara, hard-diskova i fleš memorija u potrazi za šiframa pomoću kojih su sakriveni bitkoini.

"Sumnja se da se na tim računima krije oko 70 miliona eura. Sumnja se da su Belivuk i Miljković veći dio prljavog novca 'osigurali' kupovinom kriptovaluta. Vjeruje se da na skrivenim računima imaju između 60 i 70 miliona eura i u toku je potraga za njima", kaže izvor blizak istrazi.

Kako dodaje, "kavački klan" je potpuno obezglavljen. Slobodan Kašćelan je uhapšen, Radoje Zvicer je u bjekstvu, dok je Veljina armija pod bravom u Beogradu.

"Iako nekada moćan klan, sada se osjećaju posledice po njihov posao", navodi sagovornik, i dodaje da kanali klana za trgovinu drogom polako propadaju jedan po jedan.

Sagovornik priča kako su imali razgranatu mrežu ljudi koji su švercovali kokain u Evropu, a potom novac od droge slali u Beograd i Crnu Goru. Hapšenjem slovenačkog ogranka "kavčana" presječena im je narko-ruta iz Španije, a sada im dišu za vratom i policije Skandinavije.

Da podsjetimo, norveški inspektori na osnovu dosadašnje istrage sumnjaju da su Srbi u Oslu bili u komunikaciji s muškarcem iz Srbije, a kako navode, najavljuje se njihova dublja istraga u matičnoj zemlji, ali i u Srbiji i drugim državama.

Policija je udarila na ovu bandu kada je posumnjala da će pokušati da prljav novac iznesu iz Norveške.

"Na jednoj benzinskoj stanici zaustavljen je kamion u kojem je pronađeno oko 9,4 miliona norveških kruna. Nakon toga istražitelji su došli i do 1,2 kilograma kokaina koji je bio uskladišten u stanu u naselju Bjolsen u Oslu, dok je još novca pronađeno u još tri stana u Oslu", pričao je izvor za medije.

U Sloveniji je ove godine uhapšeno više od 60 osoba zbog sumnje da pripadaju ogranku kavačkog klana. Kako se sumnja, oni su po nalozima šefova prokrijumčarili najmanje 790 kilograma kokaina, a u kamionima su, takođe, prošvercovali 5,6 miliona eura za Beograd, zarađenih prodajom narkotika iz Španije. Kako su nakon hapšenja pisali mediji, kurire su organizovala dvojica šefova - Filip Vrzić i Klemen Kadivec. Kuriri su keš predavali izvjesnom starcu iz Beograda, najvjerovatnije tastu Filipa Vrzića. Novac se nakon toga dalje raspoređivao na članove kriminalne grupe.