Fatalna Olivera najtraženija je SRPKINJA U EVROPI

Autor:

Olivera Petrović Ristić, državljanka Srbije, najtraženija je žena u Italiji zbog brutalnog ubistva tršćanskog zlatara Alda Karlija, prenosi Kurir.

Fatalna Olivera najtraženija je SRPKINJA U EVROPI Foto: eumostwanted.eu/kurir/printscreen

Ona se našla u najnovijoj kampanji Europola "Kriminal nema pol", u kojoj su prikazane najtraženije žene iz svih država Evrope.

U kampanji "Kriminal nema pol" navedeno je da su žene podjednako sposobne da počine teška krivična djela kao i muškarci, te da se kriminalci oba pola, traže zbog zločina kao što su ubistva, trgovina drogom, prevare, krađe i trgovine ljudima.

Foto: eumostwanted.eu/kurir/printscreen

Kako prenosi Kurir, sve članice Europola, 21 država, izabrale su po jednog od svojih najtraženijih bjegunaca kao predstavnika ove kampanje, a “čast” Italije brani upravo ova surova državljanka Srbije. Svim bjeguncima maska pokriva lice, a korisnici sajta treba da pogode pol kriminalca, dok djelovi maske postepeno nestaju. U četiri koraka, postepeno se otkriva i krivično djelo zbog kojeg je taj bjegunac tražen.

Prije nego što korisnik sajta ugleda Oliverino lice, obavješten je da je optužena ubistvo 75-godišnjeg Karla Aldija, koji je nasilno pretučen dok je bio vezan i na kraju zadavljen. Navedeno je i zločin počinjen u pokušaju pljačke žrtve, te da mu je Olivera Petrović Ristić, sa saučesnicima, ukrala novac i dragocjenosti.

Mediji su pisali o Oliveri u nekoliko navrata, posebno posle hapšenja Milana Pešića, bivšeg saobraćajnoj policajca, njenog saučesnika, sa kojim je, navodno nekada bila i u emotivnoj vezi, piše list.

Pešić je uhapšen u aprilu prošle godine zbog serije razbojništava na teritoriji Sremske Mitrovice i Beograda. Priznao je krivična djela pa je osuđen na sedam i po godina zatvora, ali od razbojništava u Srbiji interesantnije je to da su italijanski istražitelji vjerovali da je upravo on, sa sunarodnicima, po nagovoru Olivere Petrović Ristić, učestvovao i u ubistvu tršćanskog zlatara Alda Karlija (75) 20. decembra 2017. godine.

U istrazi zločina koji je uznemirio italijansku javnost, utvrđeno je da je zlatara Karlija ubila grupa Srba, i to po nalogu Olivere Petrović Ristić, koja mu je povremeno pružala seksualne usluge a za uzvrat je, osim para, uzimala i dragulje. Olivera i saučesnici, među kojima je navodno bio i saobraćajac iz Srbije, upali su u kuću zlatara u okolini Trsta, vezali ga, mučili, davili i tukli da bi im rekao gdje je novac, koji je navodno zaradio u poslu sa saradnicom iz Srbije i koji je deponovao na računu u Austriji, prenosi Kurir.

Međutim, Aldi je od povreda preminuo, a ubice, među kojima i inicijator zločina Olivera Ristić Petrović, pobegle pa je za njima raspisane potjernice.

Italijanski istražitelji su utvrdili da je ubijeni Karli još od 2011. sarađivao sa Oliverom, kojoj je u poslednjih sedam godina pozajmio čak 240.000 eura, što u gotovini što u nakitu. Ubijeni Karli, pisali su mediji na Apeninima, bio je umiješan u mrežu prostitucije i prodaje dragulja na crnom tržištu.

Zanimljivo je da kriminalna karijera Milana Pešića počinje nakon što je njihovo druženje preraslo u ljubavnu vezu. Da li po Oliverinom nagovoru ili jednostavno dojavi, da u kući jednog muškarca u Surčinu ima para, Pešić je sa saučesnikom maltretirao čovjeka, ali im je plijen bio samo nekoliko hiljada dinara.

Kako prenosi Kurir, uhapšen je, priznao je razbojništvo i pušten je, što je iskoristio da se Oliveri pridruži u Italiji. Posle zločina na “čizmi”, Pešić se vratio u Srbiju, ali je u aprilu 2018. uhapšen zbog serije razbojništava, u kojima je “zaradio” više od deset hiljada eura. Interesantno je da u momentu hapšenja kod sebe nije imao para, pa se vjerovalo da je sav novac upravo dao Oliveri.

O Oliveri Petrović Ristić italijanski mediji su pisali i prije skoro deceniju kada je uhapšena nakon što je od jednog 80-godišnjeg monaha uzela skoro 50.000 eura. Novac joj je davao za “liječenje oca”. Na kraju je monaha zavela, snimila seksualni odnos sa njim. Pokušala je da ga ucijeni navodeći da će snimak staviti na internet, ali je on to prijavio policiji pa je uhapšena.

U okviru kampanje “Kriminal nema pol”, Europol navodi da broj žena koje se bave kriminalnim aktivnostima povećao se poslednjih decenija, mada je tempo tog rasta sporiji nego kod muškaraca. Kao jedan od objašnjenja za taj trend Europol navodi da je moguće da su tehnološki napredak i socijalne norme oslobodile žene kućnih poslova i povećali njihovu zastupljenost na “tržištu kriminala”.

Tagovi:
Sve vijesti