DVA pisca su dobitnici Nobela za književnost!

Autor:

Počastvovani prestižnom nagradom su književnica Olga Tokarčuk i pisac Piter Handke.

DVA pisca su dobitnici Nobela za književnost! Foto: MONDO/ STEFAN STOJANOVIĆ

Nobelova fondacija saopštila je da prošle godine da neće biti dodijeljena Nobelova nagrada za književnost zbog skandala u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje u vrhu Švedske akademije.

Tada je najavljeno da će ove godine biti dodeljene dve nagrade kako bi se prošlogodišnji skandal "ispeglao".

Pored mnogo favorita i talentovanih pisaca, Nobelovu nagradu za književnost za 2018. godinu dobila je poljska književnica Olga Tokarčuk, dok je ovogodišnji laureat koji je počastvovan ovom nagradom, austrijski pisac Piter Handke.

Kazuo Išiguro je dobio Nobela 2017. godine, dok je 2016. godinu takođe obilježio svojevrsni skandal kada je prestižna nagrada dodijeljena muzičaru Bobu Dilanu, koji se nikada nije pojavio da je preuzme.

Jedan od favorita za ovogodišnju nagradu bio je i pisac fantazije Nil Gejman, koji je za takvu priliku rekao da su "veće šanse da se pretvori u ogromnu bubašvabu". Mnogi su se nadali da će možda ove godine konačno biti nagrađen i proslavljeni japanski pisac Haruki Murakami.

Zanimljivo je da je, zaključno s ovom dodjelom, 112 Nobelovih nagrada za književnost dodmeljujeno od 1901. godine, dok je samo 15 žena do sada imalo tu čast da budu dobitnice ove nagrade, među kojima je sada i Tokarčukova.

Najmlađi dobitnik ove nagrade ikada je bio Radjard Kipling, najpoznatiji po delu "Knjiga o džungli, koji je tada imao 41 godinu, dok je najstariji laureat književnica Doris Lesing, koja je u 89. godini dobila Nobela za književnost 2007. godine.

Sve vijesti