ZIKS: Objavljen snimak zatvorenika kako se DROGIRA

Autor:

Novi snimci iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, u koje je Dan imao uvid, potvrđuju sumnje da zatvorenici u ćelijama posjeduju narkotike i da se više i ne kriju prilikom konzumiranja

ZIKS: Objavljen snimak zatvorenika kako se DROGIRA Foto: MONDO

Na jednom od snimaka koji su dostavljeni njihovoj redakciji vidi se osuđenik koji konzumira kokain. Na stočiću pored kreveta je napravio takozvanu liniju od bijelog praha i ušmrkavao je, piše taj dnevni list.

U ćeliji koja se nalazi u dijelu za osuđene u tom momentu bila su još četvorica zatvorenika. Jedan od zatvorenika je pitao cimera šta to radi i počeo da ga snima kamerom na mobilnom telefonu.

– Šta radiš to? Drogiraš se, je li upitao je taj osuđenik cimera kojeg je snimao.

– Šmrkam, da. Snimaš li me to upitao ga je zatvorenik koji je konzumirao kokain i dodao: „Snimaj s lobodno, boli me k….“.

Cimer ga je upitao zašto to radi i da li mu to dozvoljavaju.

U nastavku snimka vide se i ostali djelovi više ćelija, toalet i dnevni boravak. Vide se osmokrevetne sobe u katastrofalnom stanju: vlažni zidovi, zarđale metalne kasete, polomljene plastične stolice i mali prozori sa rešetkama.

U dnevnom boravku se vide četiri drvene klupe i stolovi, frižder i mali šporet. Zatvorenici su prikazali i toalet u kojem je u funkciji jedna tuš-kabina i jedan takozvani čučavac. Zatvorenici upozoravaju na izvore zaraze u spuškom zatvoru, a nedavno je nekoliko njih bilo zaraženo šugom, o čemu je Dan pisao. Zatvorenici iz te ćelije su izolovani kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Ovo nije prvi slučaj da zatvorenici u ZIKS-u konzumiraju narkotike, ali jeste prvi snimak koji to dokazuje. Prije tri godine u spuškom zatvoru je preminuo mladić usled, kako se sumnja, prekomjerne upotrebe narkotika.

Istraživanje nevladinih organizacija Akcija za ljudska prava i Juventas 2016. god ne pokazalo je da svaki peti zatvorenik koji je koristio drogu prije dolaska u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) nastavlja sa drogiranjem i u zatvoru. Prema njihovoj procjeni, takva praksa iziskuje reakciju nadležnih institucija, prije svega kroz sprečavanje unošenja psihoaktivnih susptanci u zatvor, ali i kroz omogućavanje liječenja zavisnicima kada se nađu iza rešetaka.

Istraživanje je pokazalo da četvrtina ispitanika smatra da se droga u zatvoru može nabaviti lako, dok 45 procenata tvrdi da u ZIKS-u ima ljudi koji koriste narkotike.

Po naređenju uprave ZIKS-a, u poslednje vrijeme se sprovode detaljne kontrole hrane i predmeta koji se unose u zatvor. Pored članova porodica i prijatelja osuđenika, detaljnom pretresu su podvrgnuti i službenici zatvora zbog sumnje da neki od njih dostavljaju drogu zatvorenicima.

Ipak, uprkos strogim kontrolama, taj problem nije iskorijenjen, pa osuđenici i dalje dobijaju drogu.

Bilo je slučajeva kada su zatvorenici drogu dobijali i spolja. Ubacivana im je praćkama i na druge načine iza žice. Zbog toga su pojačane kontrole i na kritičnim tačkama izvan zatvora.

Tagovi:
Sve vijesti