Debitovao za prvi tim sa 14 godina!

Autor:

Tinejdžer iz Irske Evan Ferguson zaigrao za prvi tim Bohemijansa i postao najmlađi igrač u Evropi kome je to pošlo za nogom

Debitovao za prvi tim sa 14 godina! Foto: GULIVER/GETTY IMAGES/CHARLES MCQUILLAN

Irski Bohemijans u petak je remizirao 0:0 na gostovanju Deri sitiju, a osim po osvajanju važnog boda u borbi za Evropu, ovaj meč ostaće upamćen po trenutku iz 89. minuta.

Luk Vejd Slejter napustio je igru, a umjesto njega ušao je Evan Ferguson i upisao debi sa samo 14 godina!

Sin nekadašnjeg fudbalera Bohemijansa, Šamrok Roversa i Koventri sitija, Berija Fergusona, već je zaigrao za prvi tim u julu i to protiv Čelsija, ali sada je i zvanično debitovao za Bohemijans.

Evan Ferguson počeo je da igra u lokalnom klubu Sent Kevin Bojs, odakle je došao u omladinski pogon Bohemijansa, a nastupao je i za mlađe selekcije Irske igrača do 15 i 16 godina.

Trener Bohemijansa Kit Long nakon utakmice protiv Čelsija rekao je da je nekoliko velikih klubova, među kojima i Liverpul, zainteresovano za talentovanog Fergusona, kojeg očigledno i on izuzetno cijeni.

Ipak, Ferguson nije namlađi debitant u fudbalu, ali jeste u Evropi.

Maurisio Baldivijeso debitovao je za bolivijski klub Aurora sa 12 godina i 363 dana, i tako nadmašio Peruanca Fernanda Garsiju koji je zaigrao za Huan Aurih sa 13 godina i 335 dana.

Oba ova podatka uzimaju se sa rezervom, a među najmlađim debitantima, prema podacima FIFA, je sigurno Sulejmani Mamam, koji je u maju 2001. debitovao za reprezentaciju Togoa protiv Zambije sa 13 godina i 310 dana.

Mamam je tako zvanično postao najmlađi fudbaler koji je nastupao u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Od igrača koji su debitovali za poznatije klubove treba pomenuti Paulina Alkantaru koji je sa 15 godina, četiri mjeseca i osam dana debitovao za Barselonu i postigao het-trik.

Alkantara je nastupao za Barselonu od 1912. do 1927, sa pauzom između 1916. i 1918. kada se sa roditeljima vratio na rodne Filipine, a i dalje drži rekord kao najmlađi fudbaler koji je postigao gol za Barselonu.

Tagovi:
Sve vijesti