Vujošević negirao da je primao i davao mito

Autor:

Sekretaru VDT Nenadu Vujoševiću, koga tužilaštvo tereti da je dio kriminalne grupe odbjeglog biznismena Duška Kneževića, je nakon saslušanja specijalna državna tužiteljka Lidija Vukčević odredila zadržavanje do 72 sata, prenosi CdM.

Vujošević negirao da je primao i davao mito Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Vujošević je uhapšen danas oko 9.30 sati na podgoričkom aerodromu. Njegov advokat Borivoje Borović, kazao je novinarima nakon saslušanja da je njegov branjenik negirao krivicu, kao i da Vujošević nije od Kneževića uzimao novac. Borović tvrdi da je njegov branjenik bio u Beogradu prvenstveno na liječenju, da neće biti svjedok saradnik, i naglašava da snimci koje je objavio Knežević nisu nikakav dokaz. Po riječima Borovića Vujošević je zamajavao Kneževića, ali je dodao da zbog tajnosti postupka ne smije u javnost iznositi detalje današnjeg saslušanja.

“Moj branjenik se tereti za dva krivična djela – protivzakoniti uticaj i pripadništvo kriminalnoj organizaciji. Za prvo djelo je zaprijećena kazna od šest mjeseci do pet godina, a za drugo od jedne do osam godina zatvora”, rekao je Borović.

On je kazao da je tužiteljka Vukčević donijela specijalnu naredbu zabrane iznošenja detalja današnjeg saslušanja. Kratko je istakao da je Vujošević prije nego su ušli kod tužioca negirao da je bilo kome nudio ili davao mito, prenosi CdM.

“Šta je izjavio pred tužiteljkom to ćete kasnije saznati. On je vrlo revoltiran ponašanjem Kneževića. Ja sam prigovorio da snimljeni razgovori ne mogu da se po zakonima Cre Gore koriste kao dokaz, te da za objavljivanje razgovora mora da postoji saglasnost ljudi koji komuniciraju telefonom. Pošto saglasnost Vujošević ne daje, Knežević bi morao da uđe u sudnicu pa da da svoju saglasnsot, jer mi nemamo njegov referentni glas. Zato protiv mog branjenika ne postoji ni jedan dokaz u ovom predmetu. Tužilac je donio mjeru zadržavanja, što je više po meni formalna stvar da bi se proveli navodi njegove odbrane, pošto je naravno negirao oba krvična djela. Ne postoji nijedan dokaz koji tereti Nenada Vujoševića “, ubijeđen je advokat Borović.

On je novinarima saopštio da kako ne bi kršio zakon, neće saopštiti šta je tužilaštvo danas pitalo Vujoševića, a šta je njegov branjenik odgovorio, ali je iznio, kako je napomenuo, detalje pripreme odbrane.

“Dok sam ja pripremao njegovu odbranu još u Beogradu, on je naravno apsolutno isključio da je bilo kakav novac primao, da je predavao bilo kakav novac podgoričkom tužiocu, specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, ili postupajućem tužiocu Lidiji Vukčević. Znači on je to meni negirao, i to je dio odbrane koju smo zajednički pripremali do današnjeg dana. Šta je danas na te okolnosti izjavljivao ne smijem da vam saopštim”, dodao je Borović.

Borović tvrdi da je Vujošević došao u Beograd prvenstveno iz zdravstvenih razloga, te da su Tužilaštvu poslali dokaz da se Vujošević liječi na Onkološkoj klinici u glavnom gradu Srbije.

“Vujošević je trebalo da otputuje u Mađarsku, gdje je takođe imao zakazani pregled i trebalo je da primi terapiju, jer boluje od najtežeg oblika kancera i to u završnoj fazi. Ipak, on je da bi spriječio spekulacije u javnosti, da je bio u kandžama nekih tajnih službi, te da će biti svjedok saradnik došao u Podgoricu da bi sve te spekualcije otklonio”, ispričao je novinarima Borović.

Advokat Borović naglašava da Vujošević neće biti svjedok saradnik, niti da je bio negdje sklonjen, od strane nekih tajnih službi, već je “prosto bio na liječenju”.

“Sad on moli da mu se ne odredi pritvor da bi mogao da prima terapije na klinici u Podgorici. Ja očekujem da tužilac u narednom periodu neće predložiti pritvor”, istakao je on.

Borović je odgovarajući na pitanje kako komentariše snimke koje je objavio odbjegli Knežević rekao da ti snimci nisu nikakav dokaz.

“Očekjem da će Knežević ovdje doći u tužilaštvo i da će se suočiti, to bi onda bilo onda potpuno validno. Vujošević mi je u Beogradu, dok smo pripremali odbranu, kazao da je zamajavao Kneževića preko telefona, da on bilo šta radi u njegovi koristi”, naveo je Borović.

Borovića je Vujošević angažovao da ga zastupa u istrazi koju je protiv njega pokrenuo SDT zbog sumnje da je postao član kriminalne organizacije odbjeglog biznismena Duška Kneževića, piše CdM.

Vujošević je napustio Crnu Goru u petak, preko Graničnog prelaza Dračenovac. Osim Borovića, Vujoševića će zastupati i podgorički advokat Lazar Aković, kojeg je angažovala porodica osumnjičenog.

SDT sumnjiči Vujoševića da je dio kriminalne grupe koju je formirao Knežević. Tužilaštvo je to saopštilo nakon što je Knežević objavio snimak razgovora u kome navodno Vujošević tvrdi da je novac koji mu je on dao predao vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću. Stanković je u zamjenu trebalo da pusti Kneževićevog kuma Dejana Sekulića, koji je u pritvoru od avgusta, na slobodu.

Sve vijesti