"Većina napuštenih pasa su vlasnički"

Autor:

Pas je, prema istraživanjima, omiljeni kućni ljubimac, ali su većina napuštenih pasa nekadašnji vlasnički, saopštio je predstavnik EU projekta Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore, Žarko Vučinić.

"Većina napuštenih pasa su vlasnički" Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

On je to kazao na okruglom stolu u EU Info Centru koji promovišu kampanju za odgovorno držanje pasa.

Vučinić je naveo da slogan kampanje Drug iz snova, a bez krova najbolje oslikava izazove sa kojima se crnogorsko društvo suočava kada su u pitanju napušteni psi.

“Prema istraživanjima, pas je omiljeni kućni ljubimac, ali su i većina napuštenih pasa nekadašnji vlasnički”, rekao je Vučinić.

Vesna Radusinović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kazala je da su sadašnji i budući vlasnici pasa, a posebno roditelji, glavne ciljne grupe kampanje.

S druge strane, kako je dodala, lokalne samouprave i nevladine organizacije ključni su subjekti u promovisanju udomljavanja napuštenih pasa.

“Vlasnik psa svog ljubimca treba da drži u skladu sa propisima o zaštiti dobrobiti životinja, veterini, zaštiti prirode i javnom redu”, istakla je Radusinović.

Ambasadorka kampanje, Suzana Tot, navela je da mnogi ljudi vole da se nakratko poigraju sa psom.

“Međutim postoji niz obaveza kojih se vlasnik treba pridržavati, a tu su i zahtjevni vremenski, prostorni i finansijski aspekti koje treba proučiti prije nego se odlučite da udomite ili kupite psa”, kazala je Tot.

Cilj tronedeljne kampanje je, kako je saopšteno, da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije građana o temi napuštenih pasa sa fokusom na odgovorno držanje pasa.

Kampanju sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, a podržaće je veterinarska inspekcija, veterinarske ambulante, nevladine organizacije, opštine i projekat “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore”.

Tagovi:
Sve vijesti