Za žene je dobro da imaju više partnera?

Autor:

Za žene je dobro da se udaju više puta – barem tako pokazuje novo istraživanje, a evo o čemu je riječ.

Za žene je dobro da imaju više partnera? Foto: Guliver/Getty Images/Ivanko_Brnjakovic

Udavanje više puta na žene ima dobar efekat, u finansijskom i društvenom smislu, pokazala je nova studija. Sa druge strane, za muškarce nije dobro da se žene više puta jer su oni fizički sve manje spremniji, što više žena imaju.

"Ovi rezultati su izazov za pojednostavljenje seksualne stereotipe o muškarcima i ženama i tjeraju nas da razmotrimo neke stvari", kaže autorka studije Monik Brogerof Malder.

Čuvena Za Za Gabor, koja je doživjela 102. godinu života, imala je devetoricu muževa. Toliko je imala i glumica Dženifer O'Nil, dok je legendarna Džoan Kolins imala petoricu muževa.

Internacionalni tim naučnika tvrdi da je za žene posebno dobro da imaju više muževa u teškim vremenima, radi zaštite.

"Ne možemo da utvrdimo tačne razloge za ovakve rezultate studije, ali oni pokazuju da je možda mudro da žene razmisle o tome, kada naiđu teški životni periodi", kaže autorka.

Prof. Malder kaže da je i za njih iznenađenje to što fizička spremnost muškaraca opada što više partnerki imaju, dok je kod žena obrnuto.

Inače, ovi rezultati su dobijeni nakon studije koja je sprovedena u selu u Tanzaniji, a trajala je dvije decenije. Tamo je često mijenjanje partnera način života, a brak je vrlo neformalan – definisan kao zajednički život dvoje ljudi koji žive zajedno i imaju seksualne odnose.

Tagovi:
Sve vijesti