Radovićevo tijelo za desetak dana stiže u Crnu Goru

Autor:

Uplaćen novac za proceduru prenosa tijela crnogorskog planinara iz Kirgistana gdje je stradao na planinskom masivu Tjan Šen

Radovićevo tijelo za desetak dana stiže u Crnu Goru Foto: mondo.rs Ilustracija

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore prof. dr Dragan Bulatović, potvrdio je Pobjedi da je uplaćen novac koji su tražile kirgistanske vlasti, kako bi počela procedura prenosa tijela Milana Radovića sa planine na kojoj je stradao tokom pohoda, a onda i transport u Crnu Goru.

Podgorički denvnik navodi da je novac obezbijedio Planinarski savez Crne Gore u koordinaciji sa Planinarskim klubom „Visokogorci CG“, Zavodom za izvršenje krivičnih sankcija, gdje je Radović bio zaposlen i nadležnim državnim institucijama.

Bulatović je dodao da su Radovićevovo tijelo rendžeri su u ponedjeljak spustili sa visine od 5.400 metara na visinu baznog kampa od 4.200 metara, odakle helikopter treba da ga prebaci do najbližeg grada Karkola.


Procedure transporta, objasnio je Bulatović, traju u prosjeku od pet do deset dana, zavisno od dinamike vađenja dozvola, rezervacije leta.

“Realno je da u narednih 10 dana tijelo Milana Radovića stigne do Beograda, odakle će biti transportovano do Podgorice. Preduzeli smo sve što je u našoj moći, obezbijedili smo novac i odmah uplatili tako da tu nije bilo nikakvih problema”, rekao je za Pobjedu predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore.

Pobjeda podsjeća da je Radović bio na zahtjevnom planinarskom pohodu na planinskom masivu Tjan Šen kada je u visinskom kampu C4 stradao, najvjerovatnije zbog odlamanja dijela ledene grede na kojoj se kamp nalazio.

Jedan od najboljih crnogorskih planinara nije imao nikakvu šansu da preživi. Survao se u ambis dubok više od 1.000 metara.

Tagovi:
Sve vijesti