Makedonci sad moraju da "zamijene sunce"!

Autor:

Vlada Sjeverne Makedonije zatražila je od lokalnih samouprava da sa svih javnih mjesta uklone antičke simbole sunca Vergine, koje je do 1995. godine bilo dio makedonske državne zastave.

0
A- A A+
Makedonija makedonska zastava makedonci Foto: MONDO, Lana Stošić Makedonsko sunce sad obvezno

Makedonski mediji pišu da je sunce Vergine, koje se poslije proglašenja nezavisnosti Makedonije nalazilo na zastavi te države, od utorka je nepoželjan simbol na javnim mjestima u toj državi novog imena.

Vlada Sjeverne Makedonije naložila je lokalnim samoupravama da, u skladu sa ranijim međunarodnim obavezama (sporazum sa Grčkom koji otvara vrata NATO-u i ulasku u EU), uklone ovaj simbol sa javnih mjesta, čime se suštinski završava proces uklanjanja simbola oko kojih su se skoro tri decenije sporili Skoplje i Atina.

TVRDE DA SU MAKEDONCI: Protest iz Severne Makedonije

Nedugo poslije proglašenja nezavisnosti, Makedonija je na zastavi imala zvijezdu ili sunce Vergine, simbol antičke Makedonije koji se, doduše u plavo-bijeloj kombinaciji, nalazi na zastavi grčke geografske oblasti Makedonije (Makedonija ne postoji u Grčkoj kao administrativna oblast).

Taj simbol je 1995. godine, pod pritiskom Grčke, zamijenjen "makedonskim suncem", prenosi RTS.

Kompromisna verzija ovog sunca nalazi se na spomeniku Aleksandru Makedonskom u Skoplju i na pločnicima nekoliko gradova u Sjevernoj Makedoniji.

Sofija: "Makedonce izmislili komunisti i srbomani!"

Posljednjih godina simbol sunca Vergine mogao se vidjeti samo kao dio scenografije tokom protesta opozicionog VMRO-DPMNE, koji se protivi sporazumu sa Grčkom i promijeni imena zemlje.

Sve vijesti