Klinci igrice kidaju, ali pertle im vezuju mama i tata

Autor:

Uz ekran televizora, tableta i telefona djeca u proseku provedu čak šest sati dnevno. Svaki drugi predškolac zna da igra igrice, ali pertle sebi umije da veže tek svaki deseti.

Klinci igrice kidaju, ali pertle im vezuju mama i tata Foto: Guliver/Getty images, Yalana

Uznemirujući je podatak da djeca čak šest sati dnevno provode koristeći tehnologiju. Zbog prekomjerne upotrebe interneta i to najčešće bez nadzora, zavisnost od ekrana je sve češće problem sa kojim se suočavaju najmlađi.

Uz ekran televizora, tableta i telefona djeca u proseku provedu čak šest sati dnevno. U zavisnosti od uzrasta - igraju igrice, gledaju video-klipove, a ima i onih koji postavljaju sadržaj na društvene mreže. Kombinacija tih aktivnosti, kako već duže vrijeme upozoravaju stručnjaci, može da dovede do zavisnosti.

Roditelji kažu da je u eri tehnologije nemoguće potpuno zabraniti djeci upotrebu mobilnih uređaja, ali priznaju da bi je trebalo ograničiti i fokusirati se na to kakav je sadržaj koji mališani koriste, najbolje edukativni.

Telefon u Srbiji samostalno koristi 70 odsto djece, a 24 odsto uz nečiju pomoć, pokazuje istraživanje Unicefa, prenosi RTS.

"Djeca se prvi put susrijeću sa internetom u četvrtoj godini života. Većina svakodnevno koristi internet, odnosno oko 95 odsto u Srbiji, to je manje-više globalna statistika. Pet posto ne koristi internet, to su uglavnom siromašna domaćinstva u kojima roditelji ne mogu da omoguće pristup internetu", kaže Ređina de Dominićis, direktorka Unicefa u Srbiji

Jelena Višekruna, master pedagog, ističe da se problem javlja onda kada onlajn aktivnost zamijeni sve ostale aktivnosti, odnosno kada je ona prioritet u odnosu na sve ostalo: "To, naravno, ima i određene posledice i po kvalitet života i po psihičko i fizičko zdravlje naše djece."

Dodatan problem je i kasno reagovanje roditelja.

"I onda uglavnom ukidaju sve, što zapravo nije rješenje. Rješenje jeste da ih naučimo da pametno koriste pametne telefone, zapravo ne možemo da ih izmestimo iz vremena u kom žive, ali ono što možemo da uradimo to je da ih učimo samoodgovornosti, samodisciplini, da ih suočavamo sa posledicama i da ih prosto naučimo da oni budu gospodari svog vremena", objasnila je Višekruna za RTS.

Manjak koncentracije, razdražljivost i problemi u pažnji kod dece samo su neke od posledica prekomjernog korišćenja interneta. Uznemirujući je podatak američkih naučnika koji su ispitali 2.200 porodica. Rezultati pokazuju da je 58 odsto predškolske djece znalo da igra kompjuterske igrice, a samo devet odsto njih umelo je da zaveže pertle.

Sve vijesti