"Da ima trunke štete, prvi bismo branili Sinjajevinu"

Autor:

Vježbovno-strelišni poligon na Sinjajevini ne može izazvati negativne ekološke posljedice, pokazale su dvije nove analize, saopštili su iz Ministarstva odbrane (MO) i poručili da bi bili prvi za zaštitu svakog dijela teritorije Crne Gore

"Da ima trunke štete, prvi bismo branili Sinjajevinu" Foto: MINA YouTube/Screenshot

Na Savinim vodama danas će biti održan protest protiv izgradnje vojnog poligona.

Na poziv organizatora protesta da MO potpiše ugovor sa Sjevernom Makedonijom o korišćenju poligona Krivolak za potrebe Vojske Crne Gore (VCG), iz resora Predraga Boškovića kazali su da Vojska treba da ima svoj vježbovni prostor jer oni u regionu nisu za crnogorsku, već za vojske država u kojima se ti prostori nalaze.

„Suština rezultata studija je da se još jednom pokazalo da uspostavljanje vojnog poligona na Sinjajevini ne može imati uticaja na životnu sredinu“, kazali su iz MO Vijestima.

Oni su rekli da shvataju da bi grupa građana najrađe da nema Vojske Crne Gore, ali da, na njihovu žalost, ona postoji i uživa veliko povjerenje i na usluzi je svakom građaniniu.

„Da bi bila kvalitetnija i osposobljenija, mora da izvodi takve vježbe koje iziskuju postojanje svog vježbovnog prostora“ naveli su iz MO.

Oni su objasnili da su sve analize koje su rađene (Golija, Praga) na prostoru na kojem su ranije izvođena slična gađanja, pokazale nulti uticaj na životnu sredinu, a isto su pokazale i dvije odvojene studije urađene u Sjevernoj Makedoniji.

„Samim tim, opovrgnute su sumnje da bi korišćenje prostora Sinjajevine moglo izazvati bilo kakve negativne ekološke posljedice, sve ostalo je politikanstvo u čije razloge ne želimo da ulazimo“ kazali su iz MO.

Tagovi:
Sve vijesti