Đukanović se sastao sa delegacijom kompanije OrCam

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa delegacijom kompanije OrCam, jedne od najuspješnijih start-up komapanija u Izraelu u oblasti digitalne tehnologije.

Đukanović se sastao sa delegacijom kompanije OrCam Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Posjeta je uslijedila nakon nedavne posjete Đukanovića Tel Avivu, tokom koje se upoznao sa tehnološkim dostignućima više izraelskih firmi.

Spremnost Izraela da ponudi Crnoj Gori napredne tehnologije potvrđena je tada i tokom razgovora sa premijerom Izraela Netanjahuom, dodaje se u saopštenju.

''Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo za nastavkom dijaloga sa OrCam-om. Najdragocjenija pomoć, ne samo Crnoj Gori već i cijelom regionu, upravo je u smanjenju zaostajanja i sustizanju savremenih tehnoloških dostignuća, kazao je Predsjednik, ističući da je liderska pozicija Izraela u ovoj oblasti prilika i za uspješnu međudržavnu saradnju''. navodi se u saopštenju.

Đukanović-Delegacija OrCam Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

On je posebno istakao zadovoljstvo što je prvi korak u saradnji projekat namijenjen slabovidim osobama.

''Kroz najnovija tehnološka dostignuća slabovidim osobama biće olakšano čitanje i pisanje. Prepoznajući značaj ovog projekta, država će participirati u projektu'', poručio je Đukanović.

On je ocijenio da na tragu odgovornog primjera saradnje, ovo može biti podsticaj i za druge projekte koji će generisati kulturu razvoja zasnovanu na novim tehnologijama.

''Direktor Elad Serfaty iskazao je zahvalnost za prijem visoko cijeneći posvećenost Predsjednika projektima koji pomažu slabovidim osobama, kao i spremnost Crne Gore da po uzoru na Izrael, podrži projekte visoke tehnologije. On je naglasio da Crna Gora može biti inicijator ovakve saradnje i za druge zemlje regiona, ali i za druge kompanija iz Izraela. U tom kontekstu iskazali su spremnost za otvaranje istraživačko-razvojnog centra u Crnoj Gori'', zaključuje se u saopštenju.

Sve vijesti