Pamučni veš ipak nije najbolji?

Autor:

Leto je stiglo, a sa njim i visoke temperature – to znači i više znojenja, čak i "tamo dole". Evo koji veš je najbolje da nosite tokom leta...

Pamučni veš ipak nije najbolji? Foto: Guliver/Getty Images/zeremski

Mnogo puta su stručnjaci rekli da je najbolje da nosimo veš od pamuka jer je to prirodni materijal, pa je samim tim i najbolji za zdravlje intimne zone.

Međutim, Kora Harington, urednica Lingerie Addict-a preokrenula je čitavu stvar kada je na Twitteru objasnila da pamuk nije nužno najbolji materijal za intimnu zonu, posebno ne leti.

"Bez obzira na to što je prirodni materijal, pamuk upija vlagu kao sunđer. A kada se umokri, pamuk ostaje mokar, što je loše za zdravlje genitalija", tvitovala je ona.

Baš kao dugo sedenje u prljavoj odeći u kojoj ste trenirali ili u mokrom kupaćem kostimu, i sedenje u vešu mokrom od znoja može da uzrokuje probleme poput gljivičnih infekcija i osipa. Umesto toga, Haringtonova preporučuje svilu, iako kaže da zna da svila "loše utiče na novčanik".

"Svila je divna. Reč je o materijalu koji dozvoljava koži da diše, mekan je, čvrst i udoban".

Onima koji iz ovih ili onih razloga ne mogu da nose svilu, Haringtonova predlaže da nose veš od sintetičkih vlakana dobijenih iz biljaka, poput viskoze ili bambusa.

Ali, ni pamuk nije potpuno loš. Dermatolog dr Anđela Lemb kaže da ona savetuje veš od pamuka i eventualno pamuka pomešanog sa drugim materijalima, dodajući da ne preporučuje vše od viskoze, "jer je previše pripijen i koža ne može da diše".

"Svila je čvrsta i većina svilenih materijala nije rastegljiva. Morate da pomešate svilu sa nečim da bi se rastezala i da bi vam veš bio udoban. Tokom leta, savetuje da noću odmarate od veša, tj. da ga ne nosite. Takođe, mislim da je OK veš od bambusa".

Definitivno ne možete leti u potpunosti da izbegnete znojenje, ali barem možete da ublažite "posledice" odgovarajućim vešom.

Tagovi:
Sve vijesti