Potvrđena optužnica protiv Kneževića i Đurđića!

Autor:

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića

Potvrđena optužnica protiv Kneževića i Đurđića! Foto: MONDO/ Atlas Foundation

 Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo protiv predsjednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića i bivšeg izvršnog direktora Atlas banke Đorđa Đurđića.

Njima je biti suđeno pred sudijom specijalnog odjeljenja Dragojem Jovićem, kazala je televiziji "Vijesti"  savjetnica za odnose s javnošću Aida Muzurović.

Optužnicom specijalne tužiteljke Stojanke Radović, oni se terete za nezakonito izdavanja garancije na iznos od 12,5 miliona.

Kneževiću je na teret stavljeno krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju izvršenog putem podstrekavanja dok se Đurđić tereti za zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.

U optužnici se navodi da je Knežević 20. maja 2015. s umišljajem nagovorio Đurđića, glavnog izvršnog direktora “Atlas banke” AD Podgorica, da potpiše garanciju i ovjeri službenim pečatom garanciju za “Kaspia Properties Holdings Limited” iz Dubaija, na 12,5 miliona eura.

Dok je optuženi Knežević iz Londona tvrdio da nije Đurđić je tokom istrage je objasnio i kako je do potpisivanja sporne garancije došlo, ali i otkrio da to su to radili i ranije.

U tužilačkom aktu, napisanom na 21 stranicu, tužilac osim izjave svjedoka detaljno objašnjava da kriminalne radnje koje se optuženima stavljaju na teret, ali i rezultate ekonomsko - finansijskog vještačenja kojim je utvrđeno da su garncije izdate u suprotnosti sa bankarskim propisima.

Ovo je ipak samo jedna u nizu istraga koie je pokrenulo Specijalno tužilaštvo protiv Kneževića i članova njegove kriminalne grupe, a koja je rezultirala podizanjem optužnice. U drugim istragama šteta koju su, kako se sumnja nanijeli, prelazi ukupno preko pola milijarde eura.

Sve vijesti