Peru:Zaplijenjen kokain na brodu sa crnogorskom posadom

Autor:

Peruanske vlasti zaplijenile su nedavno rekordnih 2,2 tone kokaina na teretnom brodu sa crnogorskom posadom, saznaje Standard.

2
A- A A+
ilustracija Foto: Tanjug/NZ Herald via AP ilustracija

  Brod je krajem aprila stigao u najveću peruansku luku Kalao (Callao) iz Čilea, a nejgova krajnja destinacija je trebalo da bude Belgija, piše Standard.

Kompletna posada broda je, piše Standard, bila iz Crne Gore, iako je brod "Carlotta" plovio pod liberijskom zastavom.

Kako saznaje Standard nezvanično, kapetan broda je saslušan kao svjedok, ali niko od članova posade nije zadržan.

Kako prenose lokalni mediji, u jednom od kontejnera koji je prevozio brod "Carlotta", nalazilo se 1.851 paketa alkaloida kokaina ukupne težine 2.202 kilograma.

Kako je objavila Nacionalna policija a prenijeli lokalni mediji, peruanske vlasti su pregledale rendgenske snimke 21 kontejnera za koje se sumnjalo da sadrže drogu.

kako piše Standard, policijsku operaciju je sprovela Direkcija Andidrogas (Dirandro) Nacionalne policije Perua (PNP) uz podršku Korporativnog pokrajinskog tužilaštva specijalizovanog za krivična dela ilegalne trgovine drogom i Nacionalni nadzor carinske i poreske uprave.

Intervencija je omogućena zahvaljujući koordinaciji sa Specijalnim odeljenjem za krijumčarenje narkotika pomorske policije Čilea, koji je obezbijedio logističke podatke za kontejnere unutar broda čija je ruta bila Čile - Callao - Panama - Belgija.

Kalao je takođe glavna izvozna luka za lijekove proizvedene u Peruu, drugom svjetskom proizvođaču kokaina, odmah iza Kolumbije.

Tagovi:
Sve vijesti