Bujice poplavile kuće i puteve u BiH! (FOTO)

Autor:

Usled intenzivnih padavina u Prijedoru povećan vodostaj rijeka Miloševica i Puharska, zbog čega je oko 200 stambenih objekata poplavljeno. RHMZ upozorava na velike padavine i kod nas. U Hrvatskoj orkanski vjetar ruši drveće

Bujice poplavile kuće i puteve u BiH! (FOTO) Foto: Srna/Zora Savić

Naglo povećanje vodostaja reka Miloševica i Puharska u Prijedoru je izazvalo veliku štetu na domaćinstvima, a Gradski štab civilne zaštite sinoć je proglasio prvi stepen pripravnosti za zaštitu od poplava na području grada, prenosi Klix.ba.

Očekivana količina padavina u većem dijelu BiH biće između 20 i 60 litara po metru kvadratnom.

U centralnim, sjevernim područjima BiH i u Krajini očekuje se između 60 i 100 litara po metru kvadratnom.

UPOZORENJE ZA SRBIJU!

Republički hidrometerološki zavod ponovio je upozorenje da se od danas do petka očekuje velika količina padavina u Srbiji. Ukupno za pet dana na jugozapadu, zapadu, sjeveru i u centralnim dijelovima zemlje očekuje se od 80 do 120, na istoku i jugoistoku od 40 do 80 litara kiše po metru kvadratnom. Danas i sutra ukupna količina padavina u većini mjesta biće od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, u zapadnoj Srbiji, Sremu i Bačkoj oko 60 l/kv.m.

Rijeka Jošavka zbog ogromne količine kiše koja je pala u nedjelju u popodnevnim časovima i koja još uvijek pada izlila se na magistralni put Čelinac - Prnjavor. Pogledajte VIDEO.

Poplavljeni su objekti uz rijeku Jošavku koja raste iz časa u čas. Lokalni mediji prenose da su najugroženiji zaseoci Jevđenići, Bajići, Pavlovići, Stankovići, Luke...

Iz korita su se danas izlile i rijeke Una, Japra i Vojskova.

U Tesliću je proglašena vanredna situacija zbog obilnih padavina i poplava.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, od 12. do 15. maja u Republici Srpskoj se očekuju obilnije padavine.

Bujične vode stvorile su probleme u više naselja u Novom Gradu, a poplavljen je centar Svodne Foto: Srna/Zora Savić Bujične vode stvorile su probleme u više naselja u Novom Gradu, a poplavljen je centar Svodne

“Vode Srpske” uvele su  mjere redovne odbrane od poplava u području Dubička ravan u Kozarskoj Dubici.

Ova mjera je uvedena u skladu sa operativnim planom odbrane od poplava.


ZAGREB: NE IZLAZITE NAPOLJE!

Jak i na mahove i olujni vjetar duva u Zagrebu od nedjelje uveče, a olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske.

Na ulicama Zagreba u svim dijelovima grada jutros je mnogo polomljenih grana, stabala, razbacanih kanti za smeće ili drvenih štandova, ponegdje su istrgnuti semafori. Interventne službe i vatrogasci su na terenu, a policija upozorava građane da ne izlaze van ako ne moraju, javlja Hina.

Pogledajte fotografije:Do jutros u 7 sati bilo je 140 intervencija širom Zagreba, kažu vatrogasci, a pozivi su sa još 50-tak adresa.

"Zbog jakog i olujnog vetra koji će i tokom današnjeg dana duvati na području grada Zagreba i Zagrebačke županije, preporučuje se građanima da bez potrebe ne izlaze na otvoreno. Pogotovo se to odnosi na starije osobe i djecu. Preporučujemo građanima da koriste javni prevoz. Takođe pozivamo građane da ne odlaze u okolno gorje", navodi se u upozorenju.

Cijele noći udari vetra u Zagrebu bili su oko 70 km na sat. Vatrogasci od juče imaju intervencija po cijelom gradu i na Sljemenu zbog srušenih stabala ili grana na saobraćajnicama.

Zbog srušenog drveća u prekidu je saobraćaj na Sljemenskoj cesti.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i druge dijelove Hrvatske, u Karlovcu je snažan vjetar tokom dana čupao stabla, a Istramet javlja o bujicama u Istri nakon obilne kiše koja je tokom dana padala i u središnjem dijelu poluostrva.

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za gotovo cijelu zemlju zbog mogućnosti jakog vjetra i ekstremnih količina padavina, prenosi Hina.

Sve vijesti