NAJGORI ugljeni hidrati

Autor:

I ugljene hidrate treba da unosite, u ograničenim količinama, naravno, ali određene namirnice koje sadrže dosta ugljenih hidrata bi trebalo da izbjegavate.

NAJGORI ugljeni hidrati Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Ugljeni hidrati su važan dio zdrave ishrane. Oni mozgu daju energije, i tijelu su potrebni da bi funkcionisalo normalno. Plus, neki ugljeni hidrati sadrže i dosta vlakana i nutrijenata koji su važni sa zdravu ishranu.

Ipak, postoje i neki ugljeni hidrati koji baš i nisu nutritivni. Nije strašno ako ih ponekad i pojedete, ali bi trebalo da ih izbjegavate jer ne sadrže nutrijente, a dovode do naglih promjena nivoa šećera u krvi.

Nutricionistkinja Elizabet En Šo otkiva koji su to najgori ugljeni hidrate i šta bi treblo da izbjegavate.

Pločice od riže

Iako ih mnogi smatraju dijetalnim, pločice od riže su zapravo samo prazne kalorije koje vas neće zasititi. U jednoj pločici se nalazi oko 17 grama ugljenih hidrata, što uopšte nije malo.

"Zamijenite ih jednim tostom od integralnog hljeba i unijećete više vlakana, slične ugljene hidrate, ali ćete biti i sitiji", savjetuje nutricionistkinja.

 Bijeli pirinač

Možda ima sjajan ukus, ali zbog procesa obrade mu nedostaje vlakana. U četvrtini šolje pirinča ima oko 36 grama ugljenih hidrata, zbog čega je bolje da ga zamijenite kinoom koja ima više proteina i vlakana i skoro deset grama ugljenih hidrata manje.

Ovsene pahuljice

Čak i "zdrave" ovsene pahuljice sadrže dosta šećera, zbog čega bi bilo pametno da prvo pročitate deklaraciju. U ¾ šolje ovih pahuljica nalazi se oko 22 grama ugljenih hidrtata, tvrdi nutricionistkinja.

"Zamijenite ih šoljom pahuljica od cijelih žitarica, koje sadrže više vlakana i zdravih masti koje pomažu u snižavaju holesterola".

Bijeli hleb

Kada pojedete jedno parče bijelog hljeba uneli ste oko 31 gram ugljenih hidrata, objašnjava Šo, a rafinisani su, tako da nemaju nikakvih nutrijenata.

"Zamijenite hlebom od žitarica i sjemenki da biste unijeli više proteina, vlakana i zdravih omega masti", savjetuje nutricionistkinja.

Peciva

Peciva su obično vrlo bogata ugljenim hidratima i u prosjeku ih sadrže koliko i četiri parčeta hljeba (oko 66 grama ugljenih hidrata), a najčešće su i rafinisani, što znači da ne sadrže zdrava vlakna, objašnjava nutricionistkinja Kejli Proktor.

Sokovi

Čaša nezaslađenog soka od jabuke sadrži oko 48 grama ugljenih hidrata, što ljudi uopšte ne očekuju, pošto se radi o tečnosti. Nutricionisti zato savjetuju da izbjegavate sokove, već da se držite vode i limunade.

Voćni jogurt

Jogurt je sjajan, ako ne sadrži šećer i aditive. U jogurtu se prirodno nalaze šećeri i ugljeni hidrati, ali ako uzmete neki sa ukusom, unijećete oko 45 grama ugljenih hidrata.

Bolja opcija je da u "običan" jogurt sami dodate voće.

Energetske čokoladice

U prosjeku, jedna ovakva čokoladica sadrži oko 45 grama ugljenih hidrata, što je ponekad sasvim OK kada vam treba brzo podizanje energije, ali ne bi trebalo da to bude vaša svakodnevna grickalica.

Ono što nije dobro je da ovakve čokoladice često sadrže dodate šećere i sirupe, pa je najbolje da provjerite deklaraciju.

Gazirani napici

Opet, nije strašno ako ih ponekad popijete, ali znajte da su puni obrađenih sastojaka i ugljenih hidrata koji nisu dobri za vas, upozorava nutricionistkinja Megi Mihalčik. U jednoj manjoj limenci nalazi se i po 40 grama ugljenih hidrata, plus dodati šećeri.

Mihalčik savjetuje da umjesto toga pijete mineralnu vodu sa ukusom voća ili kombuhu.

Keksići  

"Većina keksića napravljena je od bijelog brašna, dodatih šećera i ulja, što ih čini praznim ugljenim hidratima", kaže Mihalčik. "Plus, nema šanse da pojedete samo jedan!".

Kada vam se jede nešto tog tipa, savjetuje da tražite keksiće koji barem sadrže orašaste plodove ili sjemenke.

Sve vijesti