Dječaci pod posebnim režimom

Autor:

Trojica dječaka iz Berana osumnjičenih za zlostavljanje 12-godišnje sugrađanke od prijema u specijalnu ustanovu za maloljetnike sa problemima u ponašanju nalaze se pod posebnim režimom.

Dječaci pod posebnim režimom Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Individualni planovi za resocijalizaciju ovih dječaka danas bi trebalo da budu gotovi, saopšteno je Pobjedi u Centru „Ljubović“ u Podgorici.

Direktorica Centra Mirjana Đurić kazala je podgoričkom dnevniku da postoje određeni zakonski rokovi koji predviđaju vrijeme kada ovi planovi treba da budu izrađeni, odnosno da je rok sedam dana od prijema.

Ona je potvrdila da su dječaci su od prijema u Centar pod posebnim režimom.

Pobjeda navodi da će individualni planovi za tri dječaka koji su od nedjelje u Centru „Ljubović“ biće izrađeni u saradnji sa Centrom za socijalni rad Berane.


List podsjeća da su trojica dječaka, sa dvojicom mlađih od 14 godina, mjesecima seksualno zlostavljali djevojčicu a potom je ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom.

Na teret im je stavljeno krivično djelo „obljuba sa djetetom“, jednom od njih i krivična djela „nedozvoljene polne radnje“ i „ucjena“, a drugom i „dječija pornografija“.

Prema riječima direktora beranske osnovne škole koju su pohađala petorica dječaka i zlostavljana dvanaestogodišnja djevojčica potvrdio je za Pobjedu da će dvojica mlađih od 14 godina koji prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku ne mogu biti krivično odgovorna, biti ispisana iz te škole.

On je dodao da ne bi bilo dobro ni da trojica ostalih dječaka nastave školovanje u ovoj ustanovi.

Direktor škole je rekao Pobjedi da u ovoj ustanovi imaju pripremljen plan djelovanja za povratak djevojčice u školu.

Tagovi:
Sve vijesti