Pokrenut predlog za razrješenje Jokića

Autor:

SDP pokrenula je predlog za razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića zbog, kako se navodi, nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka.

0
A- A A+
SDP poslanici sdp-a lekić Foto: MONDO/Gordana Bojanić

  „Protivno zakonu, Jokić donosi odluke u ime Skupštine oštine, koje ukoliko ne budu poništene, mogu izazvati dugoročne štetne posljedice po život građana i njihovu imovinu u akvatorijumu kotorskog zaliva“, kaže se u saopštenju predsjednika kotorskog odbora SDP-a Branka Nedovića.

On navodi da Jokić, bez presedana u novoj višepartijskoj istoriji Kotora, ušao u nezakonito masovno donošenje privremenih akata koji su u izvornoj nadležnosti Skupštine opštine.

„Oduzeo je pravo odbornicima da se u ime građana izjašnjavaju i samovoljno je donio desetak odluka mimo valjanog zakonskog osnova. Te odluke su dominantno donešene da bi zadovoljio političke interese jedne odmetnute političke grupe koja je od gradskih dobara napravila “politički plijen”“, kazao je Nedović.

Prema njegovim riječima, sva javna, kao i upozorenja sa kolegijuma predsjednika odborničkih klubova, nijesu ga odvratila od nauma da donosi samovoljne odluke ugrožavajući trajna dobra Kotora.

„Slučaj odlučivanja o gradnji novih 80 metara luke u akvatorijumu grada, kako bi se zaliv dodatno zatrpao vezovima za mega kruzere, a ne pitajući nikoga, pokazao je do koje mjere je zašao Jokić u zloupotrebi svoje funkcije“, naveo je Nedović.

Kako je kazao, zloupotrebom pozicije koju pokriva, mimo Zakona o lokalnoj samoupravi, odbijajući čak i konsultacije za predstavnicima odborničkih klubova, Jokić je donio nezakonitu i štetnu odluku u ime većinskog vlasnika na Skupštini akcionara AD Luka Kotor.

„Kotor mora pokazati demokratski kapacitet da zaustavi onog koji je umislio da je sila iznad zakona i građana Kotora. Jokiću se više ne smije dozovliti da samovoljno odlučuje o sudbini grada Kotora i njegovoj budućnosti, ne poštujući ni građane, ni institucije ni zakon“, poručio je Nedović.

Tagovi:
Sve vijesti