Tri od pet dječaka odluku suda čekaće u Centru Ljubović

Autor:

Iako je bilo planirano, tužilaštvo juče nije uzelo iskaz od dvanaestogodišnje djevojčice iz Berana kojaje nekoliko mjeseci, kako se sumnja, bila žrtva brutalnog nasilja petorice dječaka između 12 i 16 godina

Tri od pet dječaka odluku suda čekaće u Centru Ljubović Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija

Trojica od petorice dječaka, po nalogu suda, upućena su u Podgoricu, u specijalnu ustanovu za maloljetne prestupnike, odnosno za djecu sa problemima u ponašanju Centar „Ljubović“, gdje će ostati neko vrijeme.

Dvojica dječaka koji su mlađi od 14 godina nijesu krivično odgovorni i oni su na slobodi.

Direktorica “Ljubovića“ Mirjana Đukić kazala je Pobjedi da su dječaci pod posebnim režimom. Svaki je u zasebnoj sobi i ne smiju napuštati ustanovu.

“Čekamo da se uključi i Centar za socijalni rad. Obavijestili smo ih da su dječaci kod nas i radićemo planove za njihov tretman. Oni su, za sada, pod posebnim režimom, koji je zatvoreniji nego za drugu djecu”, kazala je Đukić.

Koliko će dječaci ostati u Centru “Ljubović“, kako je rekla, još ne zna, a o tome odlučuje sud.

“Koliko će ostati ne znamo i hoće li im izreći mjeru i koju. Ustanova za smještaj brine o njima kada ih dovedu. Obavještavamo sud o tome kakvi su i kako se ponašaju”, naglasila je Đukić.

Na pitanje kako se ponašaju, rekla je da su mirni i da ne prave nikakve probleme.

Protiv trojice dječaka, koji imaju od 14 do 16 godina, državna tužiteljka Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju Ljubinka Madžgalj prošlog četvrtka podigla je optužnicu zbog sumnje da su zlostavljali dvanaestogodišnju školsku drugaricu i odredila im zadržavanje u trajanju od 72 sata.

Sutkinja za maloljetnike Višeg suda u Bijelom Polju Vanja Rakonjac naložila je u nedjelju da dječaci budu privremeno smješteni u Centar „Ljubović“.

Prema nezvaničnim saznanjima, petorica dječaka, učenici devetog razreda jedne beranske osnovne škole, nekoliko mjeseci su se iživljavali nad djevojčicom.

“Ne mogu da vjerujem da je to moglo da se desi ikome, a kamoli mom djetetu. Kako da se pomirim sa tim da je tako surovo i svirepo zlostavljana moja djevojčica. Vidjeli ste je pred kućom koliko je krhka. To je još dijete. Zar nju da seksualno zlostavljaju i snimaju, pa da je poslije ucjenjuju, tuku, traže pare i nakit?! Žao mi je i što neće biti da je ona jedina koja je ovako zlostavljana”, ispričao je prije nekoliko dana otac djevojčice za beogradske Večernje novosti.

Kazao je da je prije nekoliko mjeseci pročitao poruku dvojice dječaka, braće, na telefonu kćerke i zaprepastio se u kojoj mjeri je obilovala vulgarnošću, nakon čega je pošao kod njihovog oca koji je obećao da se tako nešto više neće desiti.

Nije ni slutio koja je pozadina poruke, dok prije nekoliko dana njegovu suprugu nijesu obavijestili da je djevojčica u školu donijela zlato i prodala jednom od ove braće.

Tada je užasna priča počela da se otkriva. Jedan od braće, kako su prenijele Večernje novosti, priznao je u kući djevojčice njenom ocu što su joj činili i kako i zašto su je ucjenjivali. Osim što su je tukli i maltretirali u školi, zlostavljali su je, kako je ispričao njen otac, svakog četvrtka, tako što bi je presreli na putu do kuće i odvukli u nedovršeni hotel.

“Nijesam ni slutio da su je seksualno zlostavljali. Vrebali su četvrtak kada sama ide kući, par stotina metara vazdušne linije udaljenoj od škole. Odvlačili su je u nedovršeni hotel i zlostavljali. To nam je ispričala tek kada sam ja otišao u školu i potražio te učenike, poslije čega je došlo do incidenta”, ispričao je Večernjim novostima otac djevojčice.

Dječaci su djevojčicu, kako se sumnja, ucjenjivali eksplicitnim video-snimkom. Na teret im je stavljeno krivično djelo „obljuba sa djetetom”, jednom od njih još i krivična djela „nedozvoljene polne radnje” i „ucjena”, a drugom i „dječija pornografija”.

Sve vijesti