Terorista Tarant bio i u Crnoj Gori?

Autor:

Australijanac Brenton Harison Tarant, osumnjičeni za jučerašnji masakr u džamijama na Novom Zelandu u kom je ubijeno 49 osoba, nije se na sudu izjasnio o krivici. Lokalni Srbi se plaše osvete muslimana.

0
A- A A+
novi zeland masaskr, muslimani Foto: Tanjug/Mark Goudkamp via AP

Pred Okružnim sudom u Krajstčerču Tarant se nije izjasnio o krivici, a ponovo bi pred sudom trebalo da se pojavi 5. aprila kada će se, prema navodima policije, najvjerovatnije suočiti sa novim optužbama.

novi zeland, terorizam, terorista, džamija, ubijeni, Foto: Tanjug/AP/

Taranta su u bijelom zatvorskom odijelu, sa lisicama na rukama, u sudnicu uvela dvojica policajaca, a sudija mu je rekao da će o optužnici moći da se izjasni na prvom ročištu, prenio je AP.

Sudija ga je obavijestio da je za sada zvanično optužen za ubistvo jednog muškarca i da će optužnica svakako biti proširena nakon identifikacije svih žrtava.

Do sada je zvanično saopšteno ime samo jedne žrtve, a riječ je o sedamdesetjednogodišnjem Avganistancu Daudu Nabiju.

Policija je saopštila da je Tarant imao dozvolu za posjedovanje i nošenje vatrenog oružja i da je posjedovao pet pištolja i pušaka.

U terorističkom napadu na Novom Zelandu nema ubijenih i povrijeđenih Srba, ali oni su u strahu jer se plaše da će neko željeti da im se sveti zato što je ubica Brenton Tarant prije pokolja u dvije džamije slušao srpsku pesmu, a na puškama imao ispisana imena ćirilicom, piše danas beogradski tabloid "Kurir".

Izvor: Youtube/Global News

Tarant bio i u Crnoj Gori?

Bugarski premijer Bojko Borisov i visoki zvaničnici sinoć su održali sastanak povodom informacija da je napadač na džamije na Novom Zelandu u periodu od 9. do 15. novembra prošle godine boravio u toj zemlji. Savezni tužilac Sotir Cacarov naveo je da je napadač Brenton Tarant došao u Sofiju letom iz Dubaija, iznajmio auto narednog dana i obišao gradove znamenite za bugarsku istoriju, javila je agencija BTA. On je 15. novembra napustio Bugarsku i otputovao u Rumuniju, odakle je otputovao za Mađarsku, naveo je Cacarov i dodao da je Tarant boravio i u Crnoj Gori i Srbiji, i to u periodu od 28. do 30 decembra 2016. godine. Cacarov je naveo da bugarska služba bezbjednosti sarađuje i s kolegama iz Srbije i Crne Gore u vezi sa tim, ali i sa službama iz SAD, Novog Zelanda, Australije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

I Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske potvrdilo je danas da je u toj zemlji boravio australijanac Brenton Tarant.

"MUP raspolaže saznanjima o kretanju navedene osobe na području Hrvatske tokom decembra 2016. i januara 2017. godine", potvrdila je portparol hrvatskog MUP-a Marina Mandić.

Ona je navela da je ovaj podatak utvrđen uvidom u službene policijske evidencije.

Đakon Vladimir Filipović, koji služi u Krajstčerču u misionarskoj parohiji Svetog Nikolaja Mirilikijskog Srpske pravoslavne crkve, kaže za list da su Srbi u tom gradu zabrinuti zbog masakra.

"Na putu sam i sve sam saznao iz medija. Koliko sam upućen, među žrtvama nema Srba. Masakr se dogodio u džamiji koja je na tom mjestu već 30 godina i Srbi je ne posjećuju. U Krajstčerču ima svega šaka Srba, od 20 do 25 srpskih porodica, i oni su zabrinuti", kaže Filipović.

Đorđe Milašinović, Srbin koji trenutno živi u Velingtonu, kaže za novine da tamošnji mediji savjetuju ljude da ostanu u kućama i da zaključavaju vrata.

"Situacija je trenutno pod kontrolom. Na radiju su javili da se ljudi paze i da ostanu zaključani u kućama. Ovdje se takve stvari uglavnom ne dešavaju", kaže on.

TERORISTA I NJEGOV MANIFEST

Na osnovu aktivnosti na društvenim mrežama, Taranta opisuju kao rasistu.

On je snimak napada na jednu od džamija uživo prenosio putem društvene mreže Facebook. Svoj "manifest" u kojem imigrante naziva "okupatorima", takođe, je objavio na internetu putem profila na društvenim mrežama.

Na snimku se vidi kako Tarant ulazi u džamiju Al Nur u gradu Krajstčerč, gdje nasumično otvara vatru iz poluatomatskog naoružanja na sve što se kreće.

U jednom trenutku, on se vratio u automobil, promijenio oružje i ponovo ušao u džamiju nastavljajući da puca.

U džamiji Al Nur ubijena je 41 osoba.

Napadač se potom automobilom odvezao u drugu džamiju u naselju Linvud, gde je ubio sedam osoba. Ovaj napad Tarant nije snimao.

Šta kažu narodnjaci čije je pjesme slušao terorista

Uhapšen je u automobilu u kojem je policija pronašla improvizovane eksplozivne naprave.

U jednu od napadnutih džamija stizala je reprezentacija Bangladeša u kriketu, ali svi igrači su bezbedni.

Policija je saopštila da su, osim Taranta, uhapšene još dvije osobe, te je u toku istraga o njihovoj umiješanosti u napade.

Niko od uhapšenih nije imao dosije u policiji i nisu se nalazi na listi potencijalnih osumnjičenih na Novom Zelandu i Australiji.

Terorista napao džamije zbog ove djevojčice!?

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern nazvala je jučerašnje napade terorističkim aktom, a Rojters dodaje da je ovo najgore masovno ubistvo na Novom Zelandu.

Izvor: Youtube/Guardian News

Ardern je rekla danas da osumnjičeni napadač u Krajstčerču putovao po svijetu i da nije bio trajno nastanjen u toj zemlji.

Tarant je odrastao u gradu Graftonu u Australiji, a prije napada je živio u Danedinu, gradu na jugu Novog Zelanda, oko 360 kilometara južno od Krajstčerča,

Policija trenutno istražuje njegove veze u Graftonu i okolini.

Ardern je odhmah najavila izmjene Zakona o posjedovanju oružja, nakon što je potvrđeno da je terorista u Krajstčerču koristio pet različitih vrsta oružja.

"Mogu odmah da vam kažem da će se naš Zakon o posjedovanju naoružanja promijeniti. Bilo je pokušaja izmjena tokom 2005. godine, 2012. godine i potom 2017. godine, a sada je vrijeme za promjenu", rekla je Ardernova.

U napadu su, između ostalih ubijeni Pakistanci, Turci, Saudijci i Indonežani, dodala je Džasinda Ardern.

Sve vijesti