Oštro pismo Amerike Kosovu!

Autor:

Trojica visokih kosovskih zvaničnika primili su oštro pismo SAD, sa zahtjevom za ukidanje takse na srpske proizvode, prenose prištinski mediji. SAD upozoravaju Prištinu da će uslijediti šire "sankcije".

0
A- A A+
kosovo, američka zastava, sad, amerika, srbija Foto: Mondo/Stefan Stojanović, Mario Milojević

Pismo su potpisala trojica visokih američkih zvaničnika Bijele kuće, Stejt departmenta i Ministarstva odbrane a upućeno je tzv. predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju, premijeru Ramušu Haradinaju i predsjedniku parlamenta Kadriju Veseljiju, javio je RTS.

U pismu se poziva na poštovanje žrtvovanja američke države i američkih vojnika za Kosovo.

Lideri u Prištini su upozoreni da će, ako ne ukinu taksu, uslijediti šire "sankcije".

Haradinaj: Nema sjevera i juga, samo cijelo Kosovo

U pismu, koje u cjelosti objavljuje portal GazetaExpresa, podsjeća se da je američki predsjednik Donald Tramp još u decembru prošle godine ukazao da je ovo trenutak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što bi bio značajan korak ka evropskim integracijama, stabilnosti i prosperitetu.

SAD su oštrim tonom upozorile Prištinu da je otkazivanje posjete Kosovu generala Nacionalne garde Ajova, Timotija Ora, samo prvi korak u obustavi saradnje iz oblasti bezbjednosti, kao odgovor na uporno odbijanje zahteva za ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

NATO ispituje obeveze prema Kosovu

Pošto su, navodi Palmer, videli da njihovi zahtjevi za suspenziju taksi u Prištini nisu razmatrani, odlučili su, kaže, da preduzmu korake koji će potvrditi tu njihovu zabrinutost, uključujući i partnerstvo u oblasti bezbjednosti.

"Odlučili smo za početak da otkažemo planiranu posjetu Kosovu generala Ora iz Nacionalne garde. Njegova poseta bila je usmjerena na bilateralnu saradnju u oblasti bezbjednosti. S obzirom na štetne aktivnosti vaše vlade, bilo bi neprikladno da takva posjeta bude realizovana", piše u pismu.

Navodi se i da će Vašington s pažnjom razmotriti i ostale aspekte zajedničke saradnje, kao i da li će i one biti smanjene.

"Kosovo nema boljeg prijatelja od Sjedinjenih Država", poručio je Palmer i dodao: "Kosovski rat za slobodu ostao je u sjećanju mnogih Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika lično su uključeni u napore na izgradnji budućnosti Kosova. Nevjerovatno je da nakon svega što smo uradili zajedno, Kosovo tako malo cijeni naše prijateljstvo i ignoriše naše savjete".

Najzad, Palmer u pismu poručuje da su SAD "i dalje spremne da pomognu Kosovu da postigne sveobuhvatan sporazum sa Srbijom, koji bi se fokusirao na uzajamno priznavanje, koje bi bilo održivo, dugotrajno i za dobrobit obije strane. U posljednjih 20 godina, ovo je bio nedostižan cilj".

Iako je, kako se navodi, to još uvijek teško, to je put koji treba preduzeti kako bi se dostigla buduća sigurnost i prosperitet.

"Naš cilj je da vidimo Srbiju i Kosovo, da djelujemo odgovorno i da se vratimo dijalogu. Prvi korak ka ovom cilju bio bi suspenzija taksi. Ukoliko to ne učinite, naša zajednička saradnja neće biti kao prije", naveo je, između ostalog Palmer.

Haradinaj je ranije danas priznao i da su SAD, odnosno američki ambasador Filip Kosnet, ponovo jutros zatažili ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH, te ponovio da nema sankcija koje bi Prištinu na to mogle naterati bez priznanja tzv. nezavisnog Kosovo od Beograda.

EP: Puno priznanje Kosova... vrlo daleko

Kosovska vlada odlučila je da takse na proizvode iz centralne Srbije poveća za 100 odsto 21. oktobra prošle godine i od tada je na snazi.

Iako je bilo više pokušaja i razgovora s Prištinom, Haradinaj odlučno odbija da ukine takse dok, kako kaže, Srbija ne prizna Kosovo.

Sve vijesti