Raspisana nacionalna potjernica za Duškom Kneževićem

Autor:

Zbog sumnje da su sa računa IBM-a na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura raspisana nacionalna potjernica za predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem i četvro njegovih saradnika!

Raspisana nacionalna potjernica za Duškom Kneževićem Foto: MONDO/Goran Sivački

Novac je sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon, firme koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna, piše Pobjeda pozivajući se na više neimenovanih izvora. 

List podsjeća da je Centralna banka uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i imenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića.

U IBM-u je, međutim, 4. janura ove godine uveden stečaj, a za stečajnog upravnika imenovan je Milan S. Rakočević, dok je ocijenjeno da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana, navodi Pobjeda.

Pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević krajem decembra saslušano je četvoro Kneževićevih saradnika i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode, podsjeća podgorički dnevnik.

Prema saznanjima Pobjede, tužilaštvo u dokaznoj građi ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Ukoliko policija utvrdi da Knežević nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Nakon toga Tužilaštvo će podnijeti zahtjev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne potjernice, piše Pobjeda.

List navodi da je Knežević izbjegao privođenje jer se nalazi van Crne Gore.

On se svakodnevo oglašava preko Instagrama, tvrdeći da je proces protiv njega politički motivisan te i da “glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izvršava naređenja predsjednika države Mila Đukanovića”.

Knežević se dva puta oglasio preko dnevnog lista Vijesti iznoseći i tvrdnju da je godinama finansirao DPS. Knežević je u drugom obraćanju Vijestima, prenosi Pobjeda, kazao i da će doći u Crnu Goru i “rado odgovoriti na svako pitanje ukoliko Specijalno tužilaštvo prestane da maltretira njegove zaposlene i povuče besmislene optužne prijedloge protiv njih, prekine nerazumno ponašanje privremene uprave u Atlas banci i ukine odluku o stečaju u IBM-u”.

Tužilaštvo Kneževića tereti zbog pronevjere 1,9 miliona

Sve vijesti