Susret sa jednim od najuspješnijih potomaka iseljenika

Autor:

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odmah po dolasku u Buenos Airesu susreo se na radnom ručku sa jednim od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federikom Tomaševićem

Susret sa jednim od najuspješnijih potomaka iseljenika Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore Milo Đukanović

Njegov pradjed Slavomir Tomašević doselio je u Argentinu još prije Velikog rata.

On je vlasnik najveće banke u tri države, u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, koja je osnovana 1915. godine. Pored banke Puente, veoma uspješno se bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje. Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo Tomaševića majstorom za pravljenje para... Ima prestižni biznis centar u Londonu gdje često boravi, a prvu posjetu će iskoristiti, kako je obećao predsjedniku Đukanoviću, da posjeti Crnu Goru.

Predsjednik Đukanović je izražavajući zadovoljstvo susretom i činjenicom da njegova višednevna posjeta Argenini počinje susretom i poznanstvom s tako uspješnim mladim čovjekom crnogorskih korijena, upoznao Tomaševića s dinamičnim ekonomskim i ukupnim razvojem Crne Gore, njenom pozicijom u regionu i uspjesima u procesu evroatlantske i evropske integracije.

Pozvao je Tomaševića da se upozna sa uslovima ulaganja u našu zemlju, uz nadu da će mu uzvratiti gostoprimstvo u najskorije vrijeme.

Predsjednik će večeras u Ambasadi Crne Gore imati susret s predsjednicima crnogorskih zajednica u ovom dijelu svijeta i počasnim konzulima, kao i članovima nacionalnog Savjeta za dijasporu Crne Gore iz Latinske Amerike.

Predsjednik sjutra ima susret s predsjednikom Argentine Maurisom Makrijem, a nakon toga će govoriti na svečanosti povodom dolaska prve crnogorske porodice u Argentinu prije 220 godina. Na kraju dana će održati predavanje u Savjetu za međunarodne odnose Argentine na temu "Zapadni Balkan i EU nakon Bregzita-pogled iz Crne Gore".

Sve vijesti