Evo šta su se dogovorili Vučić i Stoltenberg

Autor:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o Kosovu i najavi formiranja vojske.

0
A- A A+

nato stoltenberg Foto: Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Predsednik Srbije i generalni sekretar NATO dogovorili su se danas da ostanu "u stalnom i direktnom kontaktu", kao i da Vojska Srbije ponovo uspostavi svakodnevne kontakte sa snagama Kfora na Kosovu, kako bi razmenjivali informacije i pratili razvoj situacije.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Vučić je u telefonskom razgovoru "upoznao generalnog sekretara Stoltenberga sa problemima sa kojima se Srbija, a posebno srpski narod na Kosovu i Metohiji, suočavaju zbog iracionalnog poteza Prištine da uvede taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, suprotno sporazumima i dogovorima".

NATO: Vojska Kosova - moguće opasne posledice

Vučić je izrazio zebnju zbog namera Kosova da formira vojsku i opasnosti koje taj korak nosi po opstanak srpskog naroda na Kosovu i bezbednost Srbije, kao i po mir i stabilnost u regionu i "zahvalio generalnom sekretaru NATO na konstataciji da nije vreme za formiranje vojske Kosova, odnosno da namera Kosova da 'transformiše svoje bezbednosne snage u vojsku dolazi u pogrešno vreme'", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da su se sagovornici saglasili da su očuvanje mira i stabilnosti od najvećeg interesa za Srbiju i ceo region.

Stoltenberg je "naglasio koliko ceni doprinos Srbije miru i stabilnosti u regionu" i izrazio zahvalnost Vučiću "za odličnu organizaciju vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja je sa 900 učesnika, bila najveća vežba te vrste do danas", piše u saopštenju.

Vučić je ranije danas gpstujući na televiziji Pink istakao da samo pod dva uslova vojne snage mogu biti na severu Kosova, od kojih je jedan da prvo NATO mora da se saglasi s tim.

Drugi, kako je dodao, ukazujući da su uslovi kumulativni, a ne alternativni, da mora da se usaglasi lokalna zajednica.

Haradinaj: Vojska nije za sever, već za NATO!


"Nijedan Srbi neće da se saglasi s tim. Možda neki kriminalac ili neki zapadni agent, ali takvih je malo“, rekao je on.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je u sredu da pokušaj vlasti u Prištini da Bezbednosne snage Kosova, protivno savetima NATO saveznika, pretvore u armiju "može imati ozbiljne posledice po evro-atlantske integracije Kosova".

Kosovski parlament će 14. decembra glasati o transformaciji bezbednosnih snaga u redovnu vojsku.

Sve vijesti