Miloš Marović neće biti izručen Crnoj Gori

Autor:

Sin bivšeg potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića Miloš neće biti izručen Crnoj Gori. Informaciju je u izjavi za Dan potvrdio njegov branilac, advokat Zdravko Begović.

0
A- A A+

hapšenje, lisice Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Begović kaže da ne postoje zakonski osnovi da njegov klijent bude izručen Crnoj Gori.

“Miloš Marović je državljanin Srbije, a po međunarodnom ugovoru koji su potpisale Srbija i Crna Gora nemaju obavezu da izručuju sopstvene državljane osuđene do jedne godine zatvora. To je upravo slučaj sa Marovićem koji kaznu može da služi u Srbiji. Međutim, o tom zahtjevu se tamošnje vlasti još nijesu izjasnile”, prenosi Dan izjavu Begovića.

Iz Ministarstva pravde su nakon potvrde da je Miloš Marović dobio državljanstvo Srbije naveli da im se Ministarstvo pravde Srbije nije obraćalo povodom preuzimanja izvršenja kazne.

Oni su upozorili da svaki eventualni postupak sračunat na izbjegavanje izdržavanja krivičnih sankcija u Crnoj Gori, uključujući i naknadno dobijanje državljanstva druge države, neće dobiti podršku Ministarstva pravde, bez obzira na to o kojem licu je riječ.

Za sinom bivšeg funkcionera DPS-a raspisana je potjernica zbog izdržavanja zatvorske kazne, a odluku je donio kotorski Osnovni sud, koji je izdao i nalog za hapšenje. Prethodno je isti sud odbio zahtjev mlađeg Marovića da mu odlože izdržavanje kazne jer se u tom momentu nalazio na liječenju u Beogradu.

Marović je osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog nezakonite preprodaje opštinskog zemljišta kod Jaza. On je krajem 2015. godine potpisao sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal. Specijalni tužilac tada je prihvatio Marovićevu ponudu da bude osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu i da državi plati 380.000 eura.

U tu kaznu mu je uračunat i pritvor u kojem je proveo mjesec dana. Maroviću je stoga ostalo da odleži još 11 mjeseci.

Bez obzira na to što je odmah nakon izlaska iz spuškog zatvora uzeo srbijansko državljanstvo, u Ministarstvu pravde Crne Gore smatraju da to ne znači da može da robija u Srbiji, jer je prije, tokom i nakon okončanja sudskog postupka bio državljanin Crne Gore.

Miloš Marović mora da legalizuje luksuzni dupleks

Marovićima zaplijenjene zemlja, vile i stanovi!

Sve vijesti