SDP: Šta će Demokrate na skupu u Budvi?

Autor:

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je lidera Demokrata Aleksu Bečića da saopšti javnosti da li je uz njegovu saglasnost predstavnik te stranke prisustvovao skupu u Budvi na kojem se vrijeđala Crna Gora.

SDP: Šta će Demokrate na skupu u Budvi? Foto: MONDO/Nela Majić

„Prisustvo visokog predstavnika Demokrata na jučerasnjem skupu u Budvi, u organizaciji udruženja Srpski narod Boke, uz poruke sa skupa koje duboko vrijeđaju crnogorsku državu i njen građanski koncept, demantuju više puta saopšten stav te partije da ih identitetska pitanja ne interesuju“, saopšteno je iz SDP-a.

Kako su naveli iz te partije, poruke o nekakvom "ujedinjenju srpskih zemalja i oslobađanju srpskog mora" neodoljivo podsjećaju na devedesete godine prošlog vijeka i politiku velikodržavlja i nacionalizma koja je zapalila bivšu Jugoslaviju.

Proslava u Budvi: "Oslobodićemo srpsko more"


„I akteri su manje više isti kao i tada, samo djelimično čudi što će na takvom skupu, u prvom redu, predstavnik partije koja sebe smatra građanskom“, kaže se u saopštenju.

U SDP-u smatraju da poruke sa skupa, a i sama ideja i koncept tih okupljanja, imaju samo jedan cilj - da manipulisanjem istorijom dodatno podijele građane, „pa se pitamo što će na takvom skupu neko čiji je slogan - Pobjede, a ne podjele“.

„Ako je predstavnik Demokrata bio kojim slučajem u zabludi, pa došao na ovaj skup u dobroj namjeri, onda ga je morao napustiti čim je čuo brojne uvrede na račun Crne Gore ili recimo poruka o „oslobađanju srpskog mora i ujedinjenju srpskih zemalja"“, kazali su iz SDP-a .

Prema njihovim riječima, na osnovu svega se nameće zaključak da Demokrate, po pitanju istorijskog trajanja i odnosa prema građanskom konceptu države, misle, nažalost, isto kao i Demokratski front.

„Pozivamo Bečića da saopšti javnosti da li je njihov predstavnik prisustvovao, uz njegovu saglasnost, ovom skupu, na kojem se vrijeđala Crna Gora. Ako se ne ogradi od prisustva, onda će biti jasno da suštinski misli jednako kao govornici i organizatori skupa", navodi se u saopštenju.

Sve vijesti