Znaci da od partnera očekujete previše

Autor:

Početak nove veze može da bude veoma uzbudljiv, ali i stresan, ako očekujete previše.

Ukoliko imate visoka očekivanja od veze, važno je da to ne bude tako na samom početku. U suprotnom, visoka očekivanja zaista mogu da presude vezi.

Imajte na umu da je početak veze period kada treba da istražujete i "opipavate teren". "Nove veze su veoma osetljive", kaže bračni i porodični terapeut, Irene štrajner.

"One nemaju istu osnovu koju su vremenom razvile duge veze. Kao rezultat, nerealna očekivanja mogu da stave previše pritiska na vezu i da je prerano završe", upozorava ona.

Evo nekoliko znakova koji pokazuju da previše očekujete od svog partnera i kako da prilagodite svoja očekivanja.

1. Očekujete obavezivanje veoma rano

Iako je sjajno novu vezu započeti nekim nivoom obavezivanja, zaista je previše da očekujete da se partner odmah, u prvih nekoliko nedelja, obaveže.

"Zabavljanje bi trebalo da bude zabavno, ali je to ujedno i proces evaluacije. Svaka osoba se drugačije kreće kroz to procenjivanje. Ne budite nestrpljivi i ne očekujte odmah obavezivanje", savetuje Šrajnerova.

Vrlo je važno da do obavezivanja ne dođe dok oboje partnera nisu spremni na to.

2. Želite da sve svoje slobodno vreme provodi sa vama

Kako veza između vas postaje ozbiljnija, želećete sve više vremena da provodite zajedno. Ali, imajte na umu da može da ugrozi vašu vezu ako očekujete da je partner stalno sa vama.

"Jedan od razloga zašto vas je partner verovatno privukao je to što je imao zabavan, ispunjen život. Zato ne možete od njega sada da očekujete da prestane da radi sve što je radio, da bi sve svoje vreme provodio sa vama", kaže terapeut.

"Činjenica da vaš partner ima aktivan život i izvan veze bi trebalo da vas raduje, a ne da vas brine".

3. Želite da budete njegov prioritet

Nakon određenog vremena u vezi, moguće je da ćete biti apsolutni prioritet u partnerovom životu. Međutim, u ranoj fazi veze, moguće je da ćemu porodica, prijatelji ili karijera ipak biti važniji. I to je u redu.

"Odanost mora da se zaradi u novoj vezi. Nerealno je očekivati da će vas partner staviti ispre prijatelja ili porodice na samom početku veze", kaže Irene.

Imajte na umu da je mnogo bolje da pustite da se ta odanost vremenom prirodno stvori između vas, nego da na silu pokušavate da budete njegov prioritet posle pet dana veze.

4. Pretpostavljate da je vaš partner savršen

Možda ne razumete sve o partneru na početku veze, i to je OK, tek treba da se upoznajete i saznajete jedno o drugom. Ali, jako je važno da ne pretpostavljate da je savršen, niti blizu savršenog, pre nego što ga dobro upoznate.

"Mnogi klijenti sa kojima radim brzo su ušli u novu vezi i nisu znali dosta o partneru, pa su te praznine 'ispunili' raznim pozitivnim stvarima", kaže stručnjak za veze Dejvid Benet. "Kada ste u novoj vezi, vaš mozak pretpostavlja najbolje o partneru, a kasnije postavlja pitanja"

Ako ne znate mnogo o svom partneru, ali ipak pretpostavljate da je najbolja osoba koju ste ipak upoznali, moguće je da imate prevelika očekivanja.

5. Ne vidite nikakve mane veze

U ranoj fazi veze, trebalo bi da vidite barem neke male mane. Ako ne vidite baš nikakvu manu i pretpostavljate da ne bi trebalo ni da ih bude, vrlo je moguće da očekujete previše, i od veze i od partnera.

"Svaka veza će uvek imati mane, baš kao što ih ima i svaki partner", kaže Benet. "Veze preživljavaju uz kompromis, komunikaciju, i zajedničko rešavanje problema".

Ako predugo mislite da je veza savršena, bez mane, očekujte da se uskoro razočarate kada shvatite da ipak nije.

6. Mislite da će veza rešiti sve vaše probleme

Mislite li da će veza rešiti sve probleme koje imate u životu, ili ih umanjiti, previše pritiska stavljate na svog partnera.

Veza treba da doprinese tome da budete srećni i sigurni, ali ne može da reši veće probleme.

"Ako mislite da će veza sa novim partnerom rešiti sve probleme, očekujete previše", kaže Benet.

Nije reč o tome da su ti problemi nerešivi, niti da partner ne može da vam pomogne da ostvarite svoje ciljeve, ali je važno da znate da veza nije magični lek.

7. Očekujte da vam odgovori na poruku iste sekunde

Baš kao što je važno da ne očekujete da je vaš partner baš uvek slobodan da izađete, ne treba ni da očekujete da vas nazove ili odgovori na poruku iste sekunde kada mu je pošaljete.

"Svako ima drugačija očekivanja kada je reč o vremenu odgovaranja na poruke", kaže psiholog i sociolog dr Danijel Forši. "Ako uhvatite sebe da iščekujete odgovor i osećate se nesigurno ili povređeno jer vam partner nije odmah odgovorio, to je znak da imate prevelika očekivanja".

Na početku veze, potrebno je malo vremena da se prilagodite i utvrdite koja učestalost i kakva tačno komunikacija između vas dvoje najbolje funkcioniše.

Na kraju, imajte na umu da prilagođavanje očekivanja neće narušiti kvalitet vaše veze, Štaviše, učiniće je jačom i verovatno će doprineti tome da duže traje.

"Važno je da prilagodite očekivanja jer ako očekujete previše od veze, razočaraćete se", kaže Benet. "Veze, koliko god sjajne, sastoje se od uspona i padova, frustracija i izazova. Kada ste zaljubljeni u nekoga, vaš mozak postavlja nerealna očekivanja, a realnost može da bude drugačija", dodaje on.

Sve vijesti