Beograd: Odbijeno jemstvo Vukotića od 50,000!

Autor:

Drugi sud u Beogradu nije prihvatio predlog za jemstvo Jovana Jovice Vukotića, koji je u policijskim evidencijama označen kao vođa Škaljarskog klana.

Beograd: Odbijeno jemstvo Vukotića od 50,000! Foto: Mondo/ Goran Sivački

Vukotić je ponudio jemstvo od 50,000 eura da mu se omogući odbrana sa slobode i srpskom tužilaštvu predložio da sporazumno provede pola godine u kućnom pritvoru.

On je u Srbiji optužen za falsifikovanje isprava. 

Ovi zahtjevi su odbijeni, nakon čega je Vukotićev branilac tražio ukidanje pritvora, piše Dan.

Advokat je tražio je da Vukotiću bude omogućeno da se brani sa slobode ili da mu izdaju zabranu napuštanja stana u Beogradu.


Podgorički dnevnik piše da je u žalbi navedeno da je postupanje nadležnih organa prema Vukotiću upitno zbog više osnova a prvenstveno, tvrde da je nejasno kako se protiv navodnog vođe „škaljaraca” vodi bilo kakav postupak u Srbiji i zbog čega je iz Turske, gdje je uhapšen, predat organima te države.

 U žalbi je naglašeno da falsifikovani pasoš za koji ga terete nije koristio u Srbiji.

Podgorički dnevnik prenio je djelove žalbe u kojima se navodi da se iz rješenja kojim je Vukotiću 12. septembra određen pritvor "ne vidi se kako se on uopšte obreo u Srbiji, s obzirom na to da se nije zatekao na našoj teritoriji, niti je Srbiji izručen".

"Prema njemu je krivični postupak otpočeo tako što je mimo svoje volje iz Turske doveden u Srbiju, sa povezom preko očiju i bez ličnih stvari i ličnih dokumenata. Da se nalazi u Srbiji, saznao je kada je čuo govor policajada na beogradskom aerodromu" piše u žalbi, prenosi Dan.


U žalbi se navodi i da nije postojalo odobrenje za preuzimanje krivičnog gonjenja jer je ono stiglo tek 13. septembra, dan nakon određivanja pritvora u Beogradu.

Dan prenosi da Vukotićeva odbrana naglašava i da je nelogično da je izručen Srbiji, koja ga nije ni potraživala, a za njim je rapisana međunarodna potjernica Grčke, dok je u Crnoj Gori osuđen na kaznu od tri mjeseca koju treba da služi.


Tužilac je tražio da Vukotić zbog falsifikovanja putne isprave bude osuđen na godinu i po zatvora.

Dan podsjeća da je Vukotić po zamolnici crnogorskog tužilaštva u Beogradu saslušan zbog navodne utaje poreza. On nije želio da odgovara na pitanja, uz obrazloženje da su optužbe ispod svakog nivoa i da je tim povodom već dao izjavu. Potom je odlučio da se brani ćutanjem, piše podgorički dnevnik.

Prema saznanjima „Dana”, crnogorsko tužilaštvo je zanimalo da li je platio PDV na markirane patike i firmiranu robu koju je ranije kupio radi prodaje u podgoričkom butiku „V2”.

U spisima koje je crnogorsko osnovno državno tužilaštvo ustupilo kolegama u Srbiji navodi se da su prikupljeni dokazi koji ukazuju na sumnju da je osumnjičeni izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret tako što je 1.4.2014 godine, kao izvršni direktor i osnivač društva „V2” d.o.o. Podgorica, Privrednom sudu u Podgorici podnio predlog za pokretanje stečajnog postupka nad predmetnim privrednim društvom, navodi Dan.

Sve vijesti