Agencije reklamiraju ekonomsko državljanstvo

Autor:

konomsko državljanstvo Crne Gore uveliko se reklamira na sajtovima specijalizovanim za prodaju pasoša, kao i kod kompanija koje posreduju u prodaji, iako Vlada još nije formirala agenciju koja će upravljati tim projektom, piše Dan.

0
A- A A+
pasoš.jpg Foto: MONDO

  Vlada je krajem jula najavila da će od 1. oktobra početi da se primjenjuje program ekonomskog državljanstva, ali prema nezvaničnim informacijama lista po tom pitanju se nije mnogo uradilo tokom prethodna skoro dva mjeseca.

Agencije, koje od svakog prodatog državljanstva mogu zaraditi na desetine hiljada EUR, već reklamiraju ekonomski program i navode da će početi da se primjenjuje od 1. oktobra.

Iz firme Eurofast, sa Kipra, koja ima ogranak u Crnoj Gori, saopštili su da nijesu ništa potpisivali sa Vladom, jer još nije završena platforma za ekonomsko državljanstvo.

Ipak, ta firma je, kako pokazuju podaci sa interneta, već zakazala prezentacije ekonomskog programa Vlade u Ukrajini, Rusiji, Kazahstanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Eurofast je inače u tom biznisu i radi promociju Crne Gore kao investicione destinacije i počeo je tu priču marketinški da podržava. Zato su nam ti događaji već bukirani. Ali još nema nikakvih licenci, dogovora, ugovora, potpisa, tu se čeka da Vlada donese legislativu, da bi cijeli projekat bio realizovan”, kazali su Danu iz te kompanije.

Oni su dodali da se trenutno čeka da Vlada pripremi sva zakonska rješenja, da se vidi ko će biti agenti za posredovanje i koji će projekti biti uključeni.

Dan je u vezi sa tim programom i njegovim reklamiranjem poslao pitanja Ministarstvu održivog razvoja, na čijem čelu je Pavle Radulović, ali nije odgovoreno.

Osim Eurofasta, program reklamira i firma Arton kapital, koja je bila zainteresovana za izradu programa za ekonomsko državljanstvo, ali je Vlada na kraju odlučila da sama napravi program.

Državljanstvo Crne Gore će se moći steći za 350 do 550 hiljada eura.

Program ekonomskog državljanstva će biti dostupan za najviše dvije hiljade najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji (EU) i to tokom ograničenog perioda od tri godine.

Zainteresovani pojedinci će imati opciju da ulože 250 hiljada eura u neki od razvojnih projekata koji je Vlada prethodno odobrila u nerazvijenom području Crne Gore, odnosno 450 hiljada eura u razvijenom.

Vlada će, pored toga, naplaćivati naknadu do 100 hiljada eura po podnesenom zahtjevu, koja će biti usmjerena u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Sve vijesti