Uhapšen agent CIA zbog državnog udara u CG!

Autor:

Bivši operativac CIA Džozef Asad uhapšen je prije dva dana u Abu Dabiju po potjernici Crne Gore koja ga potražuje zbog sumnje da je umiješan u pripremu teroriističkog napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine!

1
A- A A+
hapšenje policija uhapšen lisice akcija mup Foto: MONDO, Mario Milojević

  Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči četrdesetsedmogodišnjeg bivšeg operativca CIA da је učestvovao u pokušaju državnog udara oktobra 2016. za šta se sudi crnogorskim, srpskim i ruskim državljanima, uključujući dvojicu lidera Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milan Kneževića.

Sjedinjene Američke Države su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, preko svojih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori, piše Pobjeda pozivajući se na neimenovane diplomatske izbore.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a kako je riječ o bivšem operativcu CIA sasvim je izvjesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstadicije.

 Dozef Asad je svojevremeno bio od Specijalnog tužilaštva predložen za svjedoka na suđenju za pokušaj terorizma, sa ciljem da objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

On je, međutim, izbjegao svjedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Specijalno tužilaštvo je nakon toga donijelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada, podsjeća Pobjeda.

Na osnovu prikupljenih dokaza tužilaštvo je preciziralo da je Asad prihvatio ponudu Demokratskog fronta da izradi plan evakuacije, utvrđeno je da je boravio u Crnoj Gori pet dana prije izbora u društvu saradnika specijalizovanog za elektronsko prisluškivanje.

Utvrđeno je da je bivši operativac CIA napustio Crnu Goru 16. oktobra, nakon što su mediji objelodanili da je uhapšena grupa srpskih državljana osumnjičena da je spremala nerede u Podgorici nakon završetka glasanja...

Sve vijesti