Protest sindikata zbog novog zakona o penzijama

Autor:

Sindikat uprave i pravosuđa i Sindikat ZIKS-a organizovali su danas protest na Rimskom trgu u Podgorici, zbog Vladinih izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji podrazumijeva pooštravanje uslova za odlazak u penziju.

Protest sindikata zbog novog zakona o penzijama Foto: MONDO/Nikoleta Vukčević

Nacrtom zakona predviđeno je nekoliko ključnih izmjena, koje predstavnici svih sindikata ne prihvataju. Ako se one usvoje u penziju će se moći sa minimum 40 godina radnog staža uz navršenih 65 godina starorsti. Zato je ključni zahtjev da se starosna granica smanji.

Dva sindikata traže da se ukine pooštreni uslov za odlazak u penziju, da se smanji starosna granica i ponovo omogući da se penzije obračunavaju na osnovu porsjeka iz 20 najboljih godina, što je sada onemogućeno. Oni zahtijevaju i povećanje najniže penzije. Sindikalci ostaju pri tvrdnji da se ukida beneficirani radni staž, iako su iz Ministarstva rada kazali da to nije tačno.

“Hoće da idemo u penzije sa 65 godina, da radimo do 40 godina uslovno. To znači da, iako smo tražili da se sadašnji uslovi poboljšaju, jer su strašno loši, oni su otišli u krajnost. Time su još više pokazali da ne poštuju naš rad”, rekao je predsjednik Sindikata pravosuđa Nenad Rakočević.

On je na današnjem protestu najavio još sličnih okupljanja ako se nadležni ne odazovu na njihov poziv.

”Ovaj zakon je loš za radnika, penzionera, studenta… Vjerujem da ćemo danas građanim otvoriti oči i skrenuti pažnju da nam pomognu, jer sami ne možemo”, kazao je Ratko Pejović.

”Ovakav stav radnike dovodi u robovlasnički položaj. Ovo je zadnja kap u prepunoj čaši radnika Crne Gore”, poručio je on nakon čega su pošli u protestnu šetnju.


Sve vijesti