Uz kafu i pivo do strategija istraživanja u CERN-u

Autor:

Nikšićanka Jelena Mijušković za MONDO govori o svom angažmanu na prestižnoj Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN), projekti na kojima je uključena, životu u Ženevi...

Najbolji crnogorski studenti svake godine imaju priliku da se uključe u svakodnevni rad CERN-ovih velikih istraživačkih timova koji realizuju interdisciplinarna istraživanja, slušaju predavanja, posjete CERN-ove laboratorije i postrojenja, kao i opremu kojom raspolaže ova institucija, učestvuju na radionicama s naučnicima koji su lideri u svojim oblastima istraživanja.

Studentska ljetnja škola CERN-a održava se u trajanju od osam nedjelja tokom jula i avgusta i obuhvata teoretsku obuku, učešće na radionicama, seminarima, izložbama kao i eksperimentalni rad.

Nikšićanka Jelena Mijušković, jedna je od naših studenata, kojoj se ukazala prilika za angažman na prestižnoj Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN).

Jelena je za MONDO ispričala kako je došlo do njenog angažmana na prestižnoj Evropskoj organizaciji za nuklearno istraživanje (CERN), šta je trenutno njen posao tamo i projekti na kojima je uključena.

„U CERN sam prvi put otišla 2016. godine, kada sam bila polaznik CERN-ove ljetnje škole. Dvomjesečni program je uključivao predavanja eminentnih  stručnjaka iz oblasti fizike, inžinjeringa i programiranja, kao i rad na projektu vezanom za izučavanje nove teorije koja se naziva Supersimetrija.“

Priključivanje Univerziteta Crne Gore CMS kolaboraciji omogućilo joj je da se u julu 2017. opet vrati u CERN i angažuje na novim projektima.

„Trenutno se bavim analiziranjem podataka koji se dobijaju pri sudarima čestica u CMS detektoru, nakon ubrzavanja kroz veliki akceleratorski sistem (LHC). Analize koje radim uključuju provjeru kvaliteta podataka koje dobijamo, što je od velikog značaja za dalje analize i otkrića kojima teže naučnici u CERN-u“.

Dio je grupe Univerziteta Crne Gore, koja broji sedam članova. Njena angažovanost u grupi će, kako je rekla, sigurno trajati duži period, dok će boravak u CERN-u trajati u zavisnosti od finansijskih mogućnosti grupe.

„Do sada smo zahvaljujući konkursu Ministarstva nauke, koje nudi sufinansiranje istrazivačima koji borave u inostranstvu, imali priliku da boravimo duži period u CERN-u, 6 mjeseci u toku 2017. i 7 mjeseci u ovoj godini.“

Jelana ističe da je boravak u CERN-u za nju veoma značajan.

„Projekti na kojima sam trenutno uključena podrazumijevaju saradnju sa grupama koje sačinjavaju ljudi iz svih djelova svijeta. Redovni sastanci i diskusija sa stručnjacima iz različitih oblasti, omogućila mi je da napredujem ne samo u oblasti fizike, već i da unapređujem svoja znanja i iz programiranja i inžinjerstva. Samim tim, boravak u CERN-u je značajan kako za mene, tako i za moje kolege, i svaka prilika da ovdje boravimo nas čini izuzetno srećnim i zahvalnim.“

Na pitanje kako bi običnom čitaocu približila rad u CERN-u, Jelena kaže da je radna atmosfera u CERN-u vrlo prijatna.

„Često se i nakon radnog vremena, koje nekad premaši standardnih osam sati, uz kafu, a ponekad i pivo razvijaju nove strategije istraživanja i diskutuje o aktuelnim temama.“

Jeleni, kako kaže, nije bilo teško prilagoditi se životu u Ženevi.

„Ženeva je centar mnogih internacionalnih organizacija tako da je ovaj grad izuzetno kulturološki raznovrstan.“

Posebno ističe da joj je izuzetno zanimljivo sklapati poznanstva sa ljudima iz svih djelova svijeta.

Ljubav prema prirodnim naukama Jelena je osjetila još dok je bila u osnovnoj školi.

„Interesovanje za prirodne nauke sam imala još u osnovnoj školi. Za fiziku sam se opredijelila jer me je fascinirao opseg pitanja na koje se trudi da da odgovor. Fizika elementarnih čestica osim što se bavi fundamentalnim pitanjima, kao što su porijeklo Univerzuma, tamna materija i energija..., nastoji da sva nova otkrića primjeni u oblastima medicine i industrije."

Veliku podršku, kako ističe, pružaju joj porodica i prijatelji.

„U toku mog školovanja i angažovanja u inostranstvu, veliku podršku imam od moje porodice i prijatelja koji se raduju mojim postignućima.“

Jelena je podijelila sa nam koji su njeni dalji planovi.

„Trenutno sam na master studijama fizike, na Prirodno – matematičkom fakultetu u Podgorici. Nakon završetka, planiram da nastavim sa daljim školovanjem. Nadam se da će se otvoriti mogućnost  da se organizuje program doktorskih studija, u okviru kojeg bih nastavila da se bavim fizikom elementarnih čestica, koji bi uključivao i Univerzitet Crne Gore.“Tagovi:
Sve vijesti